Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kapotnyak

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1750 bájt

Növények gyógyhatása

Kapotnyak

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsokKapotnyak
(Asarum europaeum, Syn: -)
Drog Asari rhizoma cum herba,
Más neve(i): mogyoróalja

A kapotnyak a borsvirágúak rendjébe és a farkasalmafélék családjába tartozó nemzetség. Honos Európában, Kaukázusban, Szibériában. Évelő, főleg a Dunántúl nyirkos, üde erdőiben nem ritka. Kanadában és az USA északi részén az Asarum canadense ismert. Magyarországon élő képviselője a kereklevelű kapotnyak (Asarum europaeum). Karcinogén hatása miatt toxikus növényként tartják számon.


Tartalmaz:→ 0,8-1% illóolaj, melynek 90%-a t-izoasaron, t-izoeugenol vagy t-izoelemicin, a rhizómában több illóolaj (0,7-4%) lehet, egyéb komponensek: diasaron, asarilaldehid, metileugenol, bornilacetát, szeszkviterpén-alkohol
Gyógyhatása(i): Hánytató, tüsszentőpornak való. asaron-tartalma miatt már nem használják köhögéscsillapító gyógyszerek készítéséhez.


Felhasználjuk:Homeopathia.Ma drogjából köptető, hánytató és diuretikus készítményeket készítenek.
Ellenjavallat: Erős hatású növény, hatóanyagai vérbőséget, vesegyulladást, sőt halált is okozhatnak. Az ókorban hánytató és vizelethajtó-szerként is alkalmazták.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kapotnyak


A Wikimédia Commons tartalmaz Kapotnyak témájú médiaállományokat.