Növények/Növények gyógyhatása/K/Kanáriköles

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1718 bájt

Növények

Kanáriköles

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

fénymag vagy kanáriköles


Kanáriköles
(Phalaris canariensis , Syn: -)
(Drog(ok):Canariense semen, )
Más neve(i): fénymag

A fénymag vagy kanáriköles az egyszikűek osztályának a perjevirágúak rendjébe, ezen belül a perjefélék családjába tartozó faj.

A fénymag őshazája a Kanári-szigetek és a Földközi-tenger térségének nyugati része, köztük Észak-Afrika is. Őshazájára a fényben gazdag mediterráneumra, nemcsak magyar neve, hanem a fény iránti igényessége is emlékeztet, termesztett, egyéves lágyszárú.

. Szívós növényfaj, a hőre, a tápanyagra, a talajnedvességre sem érzékeny, hiszen elvadult állományai találhatók a Kaukázusban. Ezt a növényt, a világszerte termesztik és sok helyen el is vadult.


Tartalmaz:→ kb. 5% zsíros olaj, szitoszterol, keményítő, fehérje, kovasav
Gyógyhatása(i): diureticum főleg hólyagkő esetén.


Felhasználjuk:Élelmiszer (szemből liszt, kása), takarmány. Mindegyik díszmadarunk szívesen fogyasztja a fénymagot. A fénymag termesztése, főképpen a madáreleségként hasznosított mag iránti kereslet kielégítésének eredménye.
Ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kanáriköles


A Wikimédia Commons tartalmaz Kanáriköles témájú médiaállományokat.