Növények/Növények gyógyhatása/K/Kányazsombor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2103 bájt

Növények gyógyhatása

Kányazsombor

Kányazsombor
Alliaria-petiolata-seeds-closeup.jpg


Kányazsombor
(Alliaria petiolata, Syn:Alliaria officinalis)
(Drog(ok): Alliariae herba )
Más neve(i): -

A kányazsombor a keresztesvirágúak rendjébe, a káposztafélék családjába tartozó növényfaj. Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában, Északnyugat-Afrikában Marokkótól kezdve, az Ibériai-félszigeten és a Brit-szigeteken, északon Észak-Skandináviáig, keleten Észak-India és Nyugat-Kína területéig (Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület) előfordul. Észak-Amerikában inváziós faj. Magyarországon közönséges növény. Cserjésekben, erdőszélekben, évelő növénytársulásokban gyakori, tölgyesek, árnyas, üde gyomtársulásokban fordul elő. Az árnyékos vagy félárnyékos helyeket, a nedves talajt kedveli.


Tartalmaz: mustárolaj-glikozid sinigrin, magot hozó herbájában 0,5% körüli illóolaj (allil-mustárolaj és diallil-diszulfid), szaponarin, vitexinszerű glükoflavon alliarosid és C-vitamint tartalmaz.
Gyógyhatása(i): Enyhe emésztésjavító hatással és gyenge antibiotikus jellemzőkkel is rendelkezik. - Külsőleg sebekre, belsőleg a népgyógyászatban megfázás esetén, a légutak megbetegedéseire, „vértisztítóként”, sebek borogatására, fogínygyulladás elleni szájvíz készítésére használta fel.


Felhasználjuk:Friss, növényi részeit használják fel. Fokhagymára és mustárra emlékeztető aromája miatt fűszerként használják, salátát vagy pestót ízesítenek vele.
Kányazsombor elenjavallat: -


Nyíl.gif Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kányazsombor


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kányazsombor témájú médiaállományokat.