Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kámforfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2615 bájt

Növények gyógyhatása

Kámforfa

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kámforfa
Virága
Levele és termése


Kámforfa
(Cinnamomum camphora, Syn: Laurus camphora )
Drog Camphora,
Más neve(i): közönséges kámforfa

A kámforfa a babérfélék családjába tartozó Cinnamomum nemzetség egyik faja, a különböző fahéjfélék közeli rokona. Örökzöld, 50 m magasra is megnő, sokfelé termesztik. Eredeti hazája Japán és Tajvan (és Dél-Kína), de már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában ültetik. Európába az arabok közvetítésével jutott el. Betelepítették több, trópusi, illetve szubtrópusi éghajlatú szigetre is, egyebek közt Madeirára.


Tartalmaz:→ Kínában 5 kemotípust különböztetnek meg. A kámfor-típusban: 1% illóolaj kb. 80% kámforral, a linalool-típusban: 0,3-0,8% illóolaj, kb. 90% linaloollal és 2% caryophyllennel, a cineoltípusban: 0,75% illóolaj, kb. 50% 1,8-cineol, 14% terpineol, 7% pinen, 3% bornilacetát és 2% linalool, a borneol-típusban: 0,8% illóolaj, kb. 80% borneollal, 3% kámforral, az izo-nerolidol-típusban: 0,4% illóolaj izo-nerolidol kb. 60%, terpineol és linalool
Gyógyhatása(i): A hagyományos ázsiai gyógyászat egyik fontos gyógynövénye volt, mivel e fa kérgéből vonták ki vízgőzös desztillálással a kámfort. Kámfor-előállítás, kámfor illóolajok kivonása, reuma elleni (antirheumaticum), fájdalomcsillapító és neuralgia elleni szerek (antineuralgicum), illatszeripar, kozmetikumok gyártása.


Felhasználjuk:Kínában kedvelt bútorfa. Leginkább azért kedvelik, mert a rovarok szinte egyáltalán nem károsítják. Főképpen selyem és egyéb ruhaanyagok, a hagyományos patikákban pedig a gyógykészítmények tárolására használják. Sötétvörös árnyalatú belső részei sokkal keményebbek, mint a külső, a kéreghez közel eső világosabb részek. Átható illata szinte korlátlan ideig érezhető. Közepesen kemény és közepesen nehéz bútorfa.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kámforfa


A Wikimédia Commons tartalmaz Kámforfa témájú médiaállományokat.