Növények/Növények gyógyhatása/H/Homoktövis

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2503 bájt

Növények gyógyhatása

Homoktövis


Homoktövis
Homoktövis
Homoktövis
Homoktövis
(Hippophaë rhamnoides, Syn: )
(Drog(ok):Hippophaë rhamnoides fructus Hippophaë oleum)
Más neve(i): ezüsttövis, fűztövis

Honos Eurázsiában, Finnországtól Mongóliáig termesztik. Folyóvizek mentén, hordalékos, kavicsos, homokos partokon élő, kétlaki, ágtövises cserje vagy kisebb méretű fa. Hideg- és sótűrő. Hazánkban egyre több helyen telepítik, homokos, erodált területek megkötésére is alkalmas. Áprilisban virágzik, a lédús, húsos, narancssárga álbogyó termések augusztusban érnek. A fagyokig gyűjthető. Mélyhűtéssel lehet tárolni, szárítva C-vitamin tartalma csökken, de egyéb értékes hatóanyagai megmaradnak.

Tartalmaz: kb. 1% aszkorbinsav, egyéb (B-, E-) vitaminok, karotinoidok, flavonoidok. Magban zsíros olaj jelentős mennyiségű tokoferollal.
Gyógyhatása(i): A termés (Hippophaë rhamnoides fructus), valamint a zsíros olaj (Hippophaë oleum), melyet a termés húsából és magvaiból is előállítanak. A terméshús présleve vagy kivonata roborans, fokozza az ellenállóképességet betegségekkel szemben. A kivont zsíros olaj nehezen gyógyuló sebekre, fagyási, égési és sugársérülésekre különösen alkalmas.


Felhasználjuk:Különböző eredetű sebek és bőrfertőzések (pl. sugársérülések, égési sebek, fekélyek), kóros nyálkahártya elváltozások, illetve rákos megbetegedések (pl. nyelőcsőrák) kezelésére és a szervezet ellenálló képességének fokozására. A termésekből különböző módon előállított kivonatait és zsíros olaját kozmetikai készítmények előállításához is sokrétűen használják fel. Több fajtáját (tövismenteseket is) termesztik. Préslevéből C-vitaminban dús üdítőitalok és lekvárok készülnek.
Homoktövis elenjavallat: Nem kívánt hatások nem ismertek


Nyíl.gif Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Homoktövis


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Homoktövis témájú médiaállományokat.