Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/H/Húsos som

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2173 bájt

Növények gyógyhatása

Húsos som

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Húsos som


Húsos som
(Cornus mas, Syn: -)
Drog Corni folium,
Más neve(i): -

A húsos som, a somfélék családjába tartozó, egész Európában, így a Kárpát-medencében is elterjedt, 3–7 méter magasra növő cserje. Még a lombosodást megelőzően nyíló sárga virágai nem csak a tavasz első hírnökei, hanem dísze is a kertnek. Gyümölcsei 1,5 – 3 centiméter nagyságúak lehetnek, hosszúkás szilvára emlékeztető, általában élénkpiros, savanykás, pikáns ízű. A gyümölcshúsán belül csontmagot találunk. Honos Európában, Ny-Ázsiában, Kaukázusban, sokfelé termesztik. A Dunántúlon száraz bokorerdőkben gyakori cserje, fa.

Tartalmaz:→ cserzőanyagok, flavonoidok, anthocyaninok, C-vitamin tartalma 200 mg/100g,
Gyógyhatása(i): (adstringens), (diarrhoea esetén) a termés frissen antioxidáns hatású, fogyasztható, szörpnek, befőttnek is készítik.


Felhasználjuk: Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, pedig a som igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből – különösen vadas húsok mellé való – kiváló lekvár készíthető. C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van, karotinban gazdag. Lekvár, szörp, dzsem, kompót, gyümölcsbor, pálinka készíthető belőle. Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják. Korábban a házi-kertekben gyakori növény volt, ma már háttérbe szorult.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Húsos som


A Wikimédia Commons tartalmaz Húsos som témájú médiaállományokat.