Növények/Növények gyógyhatása/F/Földi bodza

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3505 bájt

Növények

Földi bodza

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Földi bodza
Virágzata
Virágzata, éretlen és érett bogyói


Földi bodza
(Sambucus ebulus, Syn: -)
(Drog(ok):Sambuci ebuli rhizoma, Ebuli rhizoma seu radix, Ebuli rhizoma, Ebuli radix, Ebuli fructus, Ebuli bacca, Ebuli flos, Ebuli folium.)
Más neve(i): -


A földi bodza a pézsmaboglárfélék családjának bodza nemzetségébe tartozó, Magyarországon őshonos növényfaj.

Tartalmaz
- A gyökérben és a termésben keserű észter-iridoid-glikozidok találhatók, köztük az ebulozid és az izoszferozid. - A gyöktörzséből készült drogban (Sambuci ebuli rhizoma, Ebuli rhizoma seu radix, Ebuli rhizoma, Ebuli radix) keserű anyag, szaponin, cseranyag és glikozida is található. - Érett termésének húsából készült drogban (Ebuli fructus, Ebuli bacca) keserűanyag, cukor, lila festék, kevés illóolaj és nyomokban kéksavglikozida fordul elő, az érett termés magjában zsírosolaj.
A drogot a növény gyöktörzsének szárításával készítik: mintegy 4 kg gyöktörzsből lesz 1 kg gyöktörzs-drog. - Termésdrogját ugyanúgy állítják elő, mint a fekete bodza termésdrogját, és a hozam is hasonló: Az érett bogyókat tartalmazó fürtöket egészben leszedik, és felaggatva szárítják, majd amikor „bors-szárazak” lettek a bogyók, kocsánymentesen lemorzsolják őket a fürtökről. Mintegy 5 kg fürtből lesz 1 kg kocsánymentes termésdrog.


{

Gyógyhatása(i): Gyöktörzs-drogját vizelethajtó, enyhén hashajtó, izzasztó hatású teakeverékek egyik összetevőjeként használják fel; de tisztán is fogyasztják a vesebetegség következtében kialakult ödémák (vízkór) ellen. - A termésdrogja – gyöktörzs-drogjához hasonlóan – enyhén hashajtó, vizelethajtó és izzasztó hatású; a belőle készített lekvárt tbc-ellenes házi-szerként is, egyes helyeken a lekvárt és a szörpöt szívgyógyszerként is alkalmazták. - A virágából készített drogot (Ebuli flos) a népi gyógyászatban hasonló célra alkalmazzák, mint gyöktörzs- és termésdrogját. - Virágdrogja a Kneipp-tea fő összetevője. - Levelét a népi gyógyászatban sebek kezelésére használják.


Felhasználjuk:'
Földi bodza ellenjavallat: Keserűanyagai (pl. cianogén glikozidok) miatt enyhén mérgező: az érett nyers termések túladagolása (gyermekeknél kisebb mennyiség is túladagoláshoz vezet), de különösen az éretlen termések fogyasztása hányingert, hányást, hasfájást, hasmenést, látászavarokat okozhat, haláleset is előfordult már. Gyógynövényi drogjainak túladagolása heves hányást, hasmenést okozhat. Melegítés hatására azonban a mérgezést okozó anyagok tönkremennek, így a magvaktól elkülönített terméshús élelmiszer- és festékalapanyagként már felhasználható. A magvai mérgezők.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Földi bodza


A Wikimédia Commons tartalmaz Földi bodza témájú médiaállományokat.