Növények/Növények gyógyhatása/F/Földi bodza

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3432 bájt

Növények

Földi bodza

Földi bodza
Virágzata
Virágzata, éretlen és érett bogyói


Földi bodza
(Sambucus ebulus, Syn: -)
(Drog(ok):Sambuci ebuli rhizoma, Ebuli rhizoma seu radix, Ebuli rhizoma, Ebuli radix, Ebuli fructus, Ebuli bacca, Ebuli flos, Ebuli folium.)
Más neve(i): -


A földi bodza a pézsmaboglárfélék családjának bodza nemzetségébe tartozó, Magyarországon őshonos növényfaj.
Tartalmaz
- A gyökérben és a termésben keserű észter-iridoid-glikozidok találhatók, köztük az ebulozid és az izoszferozid. - A gyöktörzséből készült drogban (Sambuci ebuli rhizoma, Ebuli rhizoma seu radix, Ebuli rhizoma, Ebuli radix) keserű anyag, szaponin, cseranyag és glikozida is található. - Érett termésének húsából készült drogban (Ebuli fructus, Ebuli bacca) keserűanyag, cukor, lila festék, kevés illóolaj és nyomokban kéksavglikozida fordul elő, az érett termés magjában zsírosolaj.
A drogot a növény gyöktörzsének szárításával készítik: mintegy 4 kg gyöktörzsből lesz 1 kg gyöktörzs-drog. - Termésdrogját ugyanúgy állítják elő, mint a fekete bodza termésdrogját, és a hozam is hasonló: Az érett bogyókat tartalmazó fürtöket egészben leszedik, és felaggatva szárítják, majd amikor „bors-szárazak” lettek a bogyók, kocsánymentesen lemorzsolják őket a fürtökről. Mintegy 5 kg fürtből lesz 1 kg kocsánymentes termésdrog.


Gyógyhatása(i): Gyöktörzs-drogját vizelethajtó, enyhén hashajtó, izzasztó hatású teakeverékek egyik összetevőjeként használják fel; de tisztán is fogyasztják a vesebetegség következtében kialakult ödémák (vízkór) ellen. - A termésdrogja – gyöktörzs-drogjához hasonlóan – enyhén hashajtó, vizelethajtó és izzasztó hatású; a belőle készített lekvárt tbc-ellenes házi-szerként is, egyes helyeken a lekvárt és a szörpöt szívgyógyszerként is alkalmazták. - A virágából készített drogot (Ebuli flos) a népi gyógyászatban hasonló célra alkalmazzák, mint gyöktörzs- és termésdrogját. - Virágdrogja a Kneipp-tea fő összetevője. - Levelét a népi gyógyászatban sebek kezelésére használják.


Felhasználjuk:'
Földi bodza ellenjavallat: Keserűanyagai (pl. cianogén glikozidok) miatt enyhén mérgező: az érett nyers termések túladagolása (gyermekeknél kisebb mennyiség is túladagoláshoz vezet), de különösen az éretlen termések fogyasztása hányingert, hányást, hasfájást, hasmenést, látászavarokat okozhat, haláleset is előfordult már. Melegítés hatására azonban a mérgezést okozó anyagok tönkremennek, így a magvaktól elkülönített terméshús élelmiszer- és festékalapanyagként már felhasználható. A magvai mérgezők.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Földi bodza


A Wikimédia Commons tartalmaz Földi bodza témájú médiaállományokat.