Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/E/Édeskömény

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3282 bájt

Növények gyógyhatása

Édeskömény

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Édeskömény
Édeskömény
(Foeniculum vulgare, Syn: -)
Drog Foeniculi dulcis fructus, Foeniculi amari fructus, Foeniculi herba, (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): ánizskapor, fennel, római kömény

Honos Eurázsiában, Mediterráneumban, sokfelé termesztik, Magyarországon is két alfaját (subsp. vulgare (Mill.) Thell., subsp. dulce (Mill.) Thell.). 2-4 éves lágyszárú, néha kivadul. Késő ősszel vagy kora tavasszal vetik 40-50 cm sortávolságra, 2-4 cm mélyre. Júniustól őszig virágzik. A betakarítást akkor kezdik, amikor a termések fele érett (első évben szeptember végén, 2-4 éves állományban szeptember elején). A kombájnnal betakarított termést műszárítón és tisztítógépeken dolgozzák fel.


Tartalmaz:→ A termésekben a 2–5% illóolajon kívül 12-18% zsíros-olaj, 18-20% fehérje van. Az illóolaj fő komponense az édes transzanetol (50–70%) és a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenkon (< 50%). Tartalmaz szafrolt és van benne egy kevés metilkavikol is. A római édesköményben 10–30%-kal több az anetol, mint a közönséges édesköményben. Illatát az ánizs-aldehid adja, ami miatt igen hasonlít az ánizséhoz. Egyes indiai fajták illóolaj-összetétele jellegzetes, mert nem tartalmaznak anetolt. Nemcsak a termésben van illóolaj, hanem az egész növényben: a gyökérben 0,6%, a szárban és a levélben 1–1,5%.
Gyógyhatása(i): Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. - Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. - Gyakran adják együtt hashajtó drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket. - Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. - Aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit. - Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. - A késő menstruációnál 10 nappal annak ideje előtt kezdjük inni az édeskömény teáját, és utána rendszeresen, minden nap fogyasszuk azt.


Felhasználjuk:Ánizsillatú magvait, tésztákba keverve, vagy péksütemények készítéséhez használják. Teája szélhajtó hatású, de alkalmazzák még megfázás, köhögés, hörghurut kezelésére is. - Gumóját tárolni csak egészben szabad, mert még így is gyorsan csökken az illóolaj-tartalma. - Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. - Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják. - A római édeskömény termése a fehér üröm és az ánizs mellett az abszint fő ízesítő anyaga.


Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Édeskömény


A Wikimédia Commons tartalmaz Édeskömény témájú médiaállományokat.