Növények/Növények gyógyhatása/A/Almafa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2863 bájt

Növények gyógyhatása

Almafa

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Érett Jonagold almák


Almafa
(Malus domestica, Syn: -)
(Drog(ok): |Mali fructus | Malus cortex | - | | | )
Más neve(i): alma, almafa, termesztett alma, vagy nemes alma

Az alma vagy almafa a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség. Körülbelül 55 faj tartozik ide, melyek többsége Ázsiában, kisebb része Európában és Észak-Amerikában honos. A nemzetségbe tartozó egyedek, vagyis az almafák termésének a neve is alma. Vadon termő ősi alakjai honosak Európában (pl. Malus sylvestris, Ny- és Közép-Ázsiában (Malus prunifolia , Malus baccata). Világszerte sok fajtáját termesztik.


Tartalmaz:→ kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. A gyümölcshúsban 1-2% pektin, cukrok, szerves savak, terméshéjban különösen sok és többféle flavonoid (kvercetin-, kempferol-származékok, cyanidin-, leucoanthocyanidin-glikozidok), főként magházban dihidrochalkon-glikozidok (pl. floridzin, trilobatin, sieboldin), az egész termésben fenolkarbonsavak (pl. klorogénsav), alkoholok, aminok és észterek. Vitaminok. Magban kb. 20% zsíros olaj, floridzin, cianogén glikozidok (pl. amygdalin)
Gyógyhatása(i): A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását. - Hasmenés, székrekedés, szívbetegség, szívgörcs, rák, cukorbetegség, ólommérgezés, sebfertőzés, nyersen vagy szárítva enyhe antidiarrhoeicum. Dyspepsia, emésztési zavarok, vitaminhiány esetén. - Az alma héját is együk meg a benne rejlő sokféle gyógyító hatás miatt. A zöld almákban több energia rejlik. - Sebfertőzés elkerülésére az almalevél antibiotikum tartalma miatt sebek előkezelésére a lemosásig, vagy a bekötésig jól használható.
Élelmiszer, üdítőital, bor, pálinka alapanyag.
Az almafa virágai is fogyaszthatók; a gyümölcsös édességek kiegészítői.
Esetenként cianid elő-anyagokat tartalmazhatnak, ezért egyszerre csak keveset együnk belőlük.


Ellenjavallat: Kerüljük az almamag fogyasztását, mert a benne található cianid MÉRGEZŐ hatású! A mérgező hatás eléréséhez nagyon nagy mennyiségű magot kellene elfogyasztani.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Almafa


A Wikimédia Commons tartalmaz Almafa témájú médiaállományokat.