Növények/Növények gyógyhatása/Ö/Ördögcsáklya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2069 bájt

Növények

Ördögcsáklya

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Ördögcsáklya
Ördögcsáklya
(Harpagophytum procumbens, Syn: -)
(Drog(ok): |Harpagophyti radix (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.) | | {{{3}}} | | | )
Más neve(i): ördögkarom

Az ördögcsáklya a kétszikűek osztályába, ezen belül az ajakosvirágúak rendjébe és a Pedaliaceae családjába tartozó faj. Honos D-Afrikában, trópusi Afrika déli részein. 1,5 m-re is szétterjedő évelő, lágyszárú, gumószerű raktározó gyökerekkel. Drogot szolgáltathat még a Harpagophytum zeyheri is.


Tartalmaz:→ 1-3% iridoid-glikozid (harpagosid, harpagid, procumbid), fenolglikozid (acteosid, izoacteosid), szterol, triterpén, flavonoid
Gyógyhatása(i): A növény gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását klinikai kísérletek igazolták. Több mint 600 degeneratív ízületi betegségben szenvedő személynél folytatott vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a betegség fajtájától függően a növény hatékonysága 42%-85%-os. A legújabb kutatások szerint a növény az impotencia kezelésében is hatékony, valamint hatásos fájdalomcsillapító. (antirheumaticum), ízületi gyulladásokban (analgeticum), (antiphlogisticum) gyógyszerek formájában is.


Felhasználjuk:Az ördögcsáklya belsőleg manapság elsősorban enyhe reumás fájdalmaknál ajánlott. Enyhe ízületi fájdalmak csökkentésére belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmas.
Ellenjavallat: Előfordulhat, hogy a növény hasmenést okoz. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Ördögcsáklya


A Wikimédia Commons tartalmaz Ördögcsáklya témájú médiaállományokat.