Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/Ö/Ördögcsáklya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2099 bájt

Növények gyógyhatása

Ördögcsáklya

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Ördögcsáklya
Ördögcsáklya
(Harpagophytum procumbens, Syn: -)
Drog Harpagophyti radix (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.),
Más neve(i): ördögkarom

Az ördögcsáklya a kétszikűek osztályába, ezen belül az ajakosvirágúak rendjébe és a Pedaliaceae családjába tartozó faj. Honos D-Afrikában, trópusi Afrika déli részein. 1,5 m-re is szétterjedő évelő, lágyszárú, gumószerű raktározó gyökerekkel. Drogot szolgáltathat még a Harpagophytum zeyheri is.


Tartalmaz:→ 1-3% iridoid-glikozid (harpagosid, harpagid, procumbid), fenolglikozid (acteosid, izoacteosid), szterol, triterpén, flavonoid
Gyógyhatása(i): A növény gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását klinikai kísérletek igazolták. Több mint 600 degeneratív ízületi betegségben szenvedő személynél folytatott vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a betegség fajtájától függően a növény hatékonysága 42%-85%-os. A legújabb kutatások szerint a növény az impotencia kezelésében is hatékony, valamint hatásos fájdalomcsillapító. (antirheumaticum), ízületi gyulladásokban (analgeticum), (antiphlogisticum) gyógyszerek formájában is.


Felhasználjuk:Az ördögcsáklya belsőleg manapság elsősorban enyhe reumás fájdalmaknál ajánlott. Enyhe ízületi fájdalmak csökkentésére belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmas.
Ellenjavallat: Előfordulhat, hogy a növény hasmenést okoz. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Ördögcsáklya


A Wikimédia Commons tartalmaz Ördögcsáklya témájú médiaállományokat.