Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövények/Terápiák/Alkalmazás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2972 bájt

Növények gyógyhatása

Alkalmazás

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Alkalmazás
Bármely terápia esetén a kezelést a szervezet erejéhez, energiájához kell igazítani.
Azaz, akár­milyen hatékonyan is távolítanak el bizonyos gyógynövények a mérgeket hasmenés vagy há­nyás előidézésével, mégsem alkalmazhatók gyen­ge vagy legyengült szervezetű, kis energiatartalékokkal rendelkező egyé­neknél, mivel ezek az eljárások tovább csökken­tenék a szervezet energiáit.
Ennek érteimében igen fontos a kezelés során bekövetkező, a be­tegség lefolyásában beálló változásokat nap mint nap nyomon követni, és aszerint meghatározni, hogy mi a beteg pillanatnyi állapotának a leg­megfelelőbb kezelés.

Az, hogy mely módszer kerül alkalmazásra, az számos tényezőtől függ. A különféle jellegű ké­szítmények nyújtotta lehetőségek ismeretében képesek leszünk kiválasztani az egyén számára és a betegség kezelésére legmegfelelőbb módszert és gyógynövényt. A leggyorsabb eredmény érdekében, különösen a súlyos, heveny betegsé­gek kezelésekor legcélszerűbb a gyógynövénye­ket böjtölés közben, vagy speciális, tisztító dié­tával összekapcsolva bevenni.
A gyógynövények és a diéta helye: alkalma­zása biztos, hogy erősíti és gyógyítja a szerve­zetet, amennyiben lecsökkentjük a mérgező (to­xikus) és savképző táplálékok fogyasztását, so­kat pihenünk és megszabadulunk feszültsé­geinktől.
Gyógynövényekből általában teát és teakeverékeket, kenőcsöket, olajokat, illóolajokat, szörpöket, tinktúrákat, friss leveket, illetve borogatásokat, dunsztkötéseket és fürdőket készíthetünk.
Általánosságban igaz, hogy a készítményhez szükséges növényadalékokat az előírás szerint, de a kort, a súlyt, a betegség fokát és súlyosságát is figyelembe véve kell alkalmazni.
Mérlegelni kell ezen kívül, hogy egyfajta gyógynövényt használunk fel, vagy összetett készítményt alkalmazunk-e.
Általában hatékonyabb, ha többféle, egymást kiegészítő, illetve támogató (szinergizmus) gyógynövényt alkalmazunk egyszerre, az összeállítások maximum 5-7 fajta gyógynövényt tartalmazhatnak.
Ügyelni kell a közben szedett gyógyszerek indikációs jellegére is, mert ha valaki például véralvadásgátló gyógyszert szed, akkor nem ajánlatos, pl. nyugtató, alvást segítő -altató tabletták mellé, pl. macskagyökér teát inni.


Lásd még: Gyógynövény‐gyógyszer interakciók Gyógynövények Interakciós hatásai


Sablon:Gyógytea mix-trt