Gyógynövény/Gyógyhatása/V/Vetiver

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3369 bájt

Növények gyógyhatása

Vetiver

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Vetiver
Vetiver fű
Vetiver fű
Vetiver gyökerek feldolgozásra készen


Vetiver
(Chrysopogon zizanioides, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): -


A vetiver a perjefélék családjába (Poaceae) tartozó indiai fűféle, más néven khus-khus, vagy indiai szövőfű. Indiában, Burmában és Srí Lankán (Ceylon) őshonos. Ma már a világ több részén termesztik, így például 1930-tól Haitin is a lakosság nehezen megszerzett mellékkeresetét jelenti.
A növény szárított rizómáiból (gyöktörzseiből) és gyökereiből (Vetiveriae radix) vízgőz-desztillációval nyerik ki az illóolajat, elég alacsony (1,5-3%-os) hatékonysággal, a friss földalatti részek desztillációja pedig még kisebb hozamú, csupán 1% körüli.
Illóolaja sűrű, színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig változhat. Illata fás, enyhén füstös, a nedves föld és az eső áztatta erdő szagát idézi. Hígítatlanul kellemetlen, erősen felhígítva viszont finommá válik, ezért a növényrészek ősi füstölőporok összetevői voltak, olaja pedig már több száz éve a parfümipar kedvelt alapanyaga.

Vetiver illóolaj

Tartalmaz:→ Az illóolaj (Aetheroleum vetiveria), legfontosabb összetevői a vetiverolok és a vetivonok, mely vegyületek az illóolaj mintegy 70-75%-át teszik ki.
Gyógyhatása(i): Ajánlják a szorongás, az izomfájdalmak, álmatlanság, depresszió, idegesség ellen és a reuma, ízületi gyulladás, köszvény kezelésére. Sebek és bőrbántalmak, izom- és ízületi fájdalmak ellen az illóolaj bőrápoló tulajdonságait, nyugtató, baktérium-, vírus- és gombaellenes (antimikrobiális) és keringésfokozó hatásait használják ki, de masszázsolajok és gyógyfürdők, illetve rovarriasztó (repellens) szerek alkotórészeként is alkalmazzák. Jellemzői: izzadást kiváltó (diaphoreticum), stimuláló, menstruációt elősegítő (emmenagogum), gyomorerősítő, az emésztést elősegítő szer (stomachicum)'


Felhasználjuk:Nyugtató hatású, izom- és ízületi fájdalmak, sportsérülések kezelése, kiváló bőrápoló tulajdonságai miatt a bőr vérkeringésének fokozására, bőrproblémák kozmetikai kezelésére. Gyakori illatszer komponens. Borogatás, bedörzsölés (masszázs), kozmetikai készítmények, szappanok, és más kozmetikai szereknek – „keleti parfümöknek” – is fontos alapanyaga. A gyökerekből gyékényszőnyeget is fonnak, amit megnedvesítve ablakra téve a szoba levegőjének illatosítására használnak.
Ellenjavallat: Kemoterápia esetén nem alkalmazható.


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Vetiver
A Wikimédia Commons tartalmaz Vetiver témájú médiaállományokat.