Ugrás a tartalomhoz

Növények/A/Agárkosbor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
(Anacamptis morio szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 3272 bájt

Növények

Agárkosbor

Habitusa
Tavaszi hajtás
virága
Agárkosbor
(Anacamptis morio, Syn: Orchis morio)
Más neve(i): agár kosbor vagy agár sisakoskosbor, de Bozsor, emberevő agárfű, piros kökörcsin; nőszőfű, túróvirág


Védett növény! - Eszmei értéke:10 000 ,- Ft. (2016)}}

Az agárkosbor, az kosborfélék vagy orchideafélék családjába tartozó védett növény.

A kosbor-fajoknak virágzó állapotban két gumója (ikergumója) van. Amelyik a csúcsán a föld feletti szárat viseli, az az idősebbik, az úgynevezett anyagumó, ennek belsejéből a tartaléktáplálék már a föld feletti szárba vándorolt, ezért az anyagumó fonnyadt, ráncos és megbarnult. A mellette levő fiatalabb gumó a leánygumó. Ennek rügyéből fejlődik a következő évi szár. A leánygumó duzzadt, sima, fehér.
Az agárkosbornak gumói épek, gömbölydedek. Szára 8–20 cm magas, kevés levelű, levelei lándzsásak vagy keskenyek, visszás tojásdadok. A szár aljából egy csomó fehér-fonalas járulékos gyökér ered. Virágzata laza, rövid, 6-10 virágú fürt. Murvái többé-kevésbé olyan hosszúak, mint a magház, bíborszínűek.
Virágai sötét vagy világosabb bíborszínűek, zöld erezettel, ritkábban rózsaszínűek vagy fehérek. A virág lepellevelei az ajak kivételével rövidek, tompa sisakformára összeborulók, mézajka szélesebb, mint amilyen hosszú, bíbor ibolyaszínű, sötétebb pettyekkel, háromkaréjú. A középső karéj erősen kicsípett. A sarkantyú hengeres, kissé felfelé kunkorodó.
Porzói a bibeszállal összenőttek. Magháza tompán háromszögletű, haterű, csavarodott úgy, hogy a többi virágrészek megfordítottak, azaz a bimbóban alul levő részek a virágzáskor fent vannak és fordítva. termése 3 kapoccsal nyíló tok, amelyben sok, igen apró és könnyű mag fejlődik.
Április-május-júniusban virágzik.
Az agárkosbor föld alatti gyökérgumóit a múltban felhasználták terápiás célokra, nyálkahártyavédő és ingercsökkentő anyagként.
Hatóanyagai ásványi anyagok, nyálka. Ma a kosborból készült gyógyszerek semmilyen szerepet nem játszanak, mert szinte mindenhol természetvédelmi oltalom alatt állnak.
Szára 8–20 cm magas, de maximum 60cm-re megnövő évelő növény.
Réteken, nedves homoki gyepekben, sztyeppekben él. Az Alföldön ritkán, szikes pusztákon is előfordul.

Magyarországi elterjedése

A Magyar-középhegységben és a Dunántúlon gyakori, az Alföldön szórványos, többek közt a Kisalföld, a Bodrogköz, a Keszthelyi-fennsík, a Mátra, valamint a Cserhát területén él

Lásd még: Agárkosbor

Magyar Wikipédia: Agárkosbor


A Wikimédia Commons tartalmaz Agárkosbor témájú médiaállományokat.