Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kis galanga

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2619 bájt

Növények gyógyhatása

Kis galanga

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kis galanga


Kis galanga
(Alpina officinarum, Syn: Languas officinarum, avagy Galanga minoris)
Drogok Galangae rhizoma , Galangae aetheroleum
Más neve(i): Kínai gyömbér, Kencur, "valódi galangal"


Valószínűleg Kína déli részéről terjedtek el; ma főleg Hátsó-Indiában és a környező szigeteken termesztik őket – gyakorta anélkül, hogy különbséget tennének az egyes fajok között.
Mindenfelé használják Hátsó-Indiában, de a kínai konyhába nem ment át. A nagy galangalnál kissé csípősebb; a belseje narancssárgás-pirosas, világospiros-sárga vagy vörösesbarna.
A kis galanga 1 méterre, a nagy galanga 2 méterre nő. A két sorban álló levelek elérhetik a 30 centimétert, keskenyek, kardlap formájúak. A csúcson növő fürtvirágzat 10 cm hosszú; a fehér virágok piros csúcsban végződnek.
A rizóma (gyökértörzs) a föld alatt vízszintesen kúszik, és erősen elágazik. Körülbelül 10 éves fejlődés után ássák ki. Eddigre hossza elérheti a 2 m-t, vastagsága a 2 cm-t; a betakarítás után 5–8 cm hosszú darabokra vágják. Őrölve ("radix Galanga") vagy frissen kapható; utóbbi esetben meg kell hámozni, mert a friss gyökér nagyon fás.


Tartalmaz:→ 0,5 - 1,5 % illóolajat (galangaolajat stb.), és ennek jó részét a szárítás közben elveszti, melynek csípős szagát diarilheptanoid és fenilalkanon (8-gingerol) okozza. Mono- és szeszkviterpének, továbbá diterpén, flavonoid (pl. galangin), szterol, acetoxi-chavicol-acetát A szárított rizóma erejét a gyanta adja (amit korábban galangolnak vagy alpinolnak neveztek).
Gyógyhatása(i): étvágyjavító, gyomorerősítő (stomachicum), az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum), az acetoxi-chavicol-acetát (kísérleti szinten tumorgátló), fűszer, és likőripari alapanyag.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Gyógytea Mihez-mit Tanácsok

Magyar Wikipédia: Kis galanga
A Wikimédia Commons tartalmaz Kis galanga témájú médiaállományokat.