Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kövirózsa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3483 bájt

Növények gyógyhatása

Kövirózsa

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]


Kövirózsa
(Sempervivum, Syn: -)
Drog Sempervivi tectori folium,
Más neve(i): fülfű, fülbecsavaró, kőrózsa


Védett növény! - Eszmei értéke:10 000,- Ft. (2016)}}


A kövirózsa a kőtörőfű-virágúak rendjébe, ezen belül a varjúhájfélék családjába és a fáskövirózsa-formák alcsaládjába tartozó nemzetség.
Főleg Európában gyakori; jellegzetes levélrózsái többnyire a hegyvidékek sziklás, napos lejtőin tűnnek fel. A karsztsziklagyep egyik jellegzetes növénye. A nemzetségbe 51 faj és 15 természetes hibrid tartozik. További elterjedési területei Marokkó, Törökország, Irán és a Himalája nyugati hegységei.
Pozsgás (levélszukkulens) évelő, sok sarjat nevelő, talajtakaró vagy párnás. Tőrózsában növő levelei változatos méretűek; csúcsuk a fajtól függően tompa vagy hegyes; a színük zöld, kékes vagy pirosas.
Kétivarú, aktinomorf virágai vastag, pozsgás levelekkel vagy pikkelylevelekkel borított száron a kifejlett tőlevélrózsák közepéből emelkednek ki, és annak csúcsán, bogernyővirágzatban nyílnak a nyári hónapokban. Színük fajonként más és más: többnyire fehér, sárga, rózsaszínű, piros, számtalan árnyalattal. Az elvirágzott tőrózsák elpusztulnak, de az addigra legyökerezett sarjak tovább élnek és áttelelnek. Erre utal a Sempervivum nemzetség – és vele az alcsalád – neve is (semper = mindig, állandóan; vivum = élő, eleven).
Szélsőségesen szárazságtűrő, igénytelen növény. A sok napsütést meghálálja: minél több a fény, annál jobban fejlődik. Csak a pangó vizet nem tűri: olyan helyekről, ahol a víznek nincs lefolyása, könnyen kirothad. A legalkalmasabb számára a kevés humuszt tartalmazó, laza, jó vízáteresztő talaj.


Tartalmaz:→ flavonoidok, cserzőanyagok, nyálkaanyagok és növényi savak.
Gyógyhatása(i): A népi gyógyászatunkban fülfűként is ismert kövirózsa leveleinek kipréselt és fülbe csepegtetett gyulladáscsökkentő hatású nedvével ma is sok helyütt csillapítják a fülfájást, de különböző eredetű sebek kezelésére (égett, vágott stb.) és rovarcsípések okozta viszketések megszüntetésére is felhasználjuk. Huzat, fülfájás, fogfájás és nyaki nyirokmirigy duzzanatok kezelésére is alkalmas.
Az utóbbi években kísérletek folynak a növény kivonatait vagy hatóanyagait tartalmazó, fülgyulladások kezelésére alkalmas készítmények előállításával.


Felhasználjuk:Az ókorban azt hitték róla, hogy megvédi a házat a villámcsapástól – ezért Iuppiter növényének tartották. E hit utóhatásaként a termesztett kövirózsát mindmáig sokfelé a háztetőkre ültetik.
A sziklakertek elmaradhatatlan növényeiként számos fajt dísznövényként termesztenek. Sok kertészeti változat kapható különböző fantázianeveken. A szárazon hagyott támfalak réseibe is ültethetünk kövirózsákat.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kövirózsa


A Wikimédia Commons tartalmaz Kövirózsa témájú médiaállományokat.