Gyógynövény/Gyógyhatása/F/Fehér eperfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2591 bájt

Növények gyógyhatása

Fehér eperfa

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Fehér eperfa
Fehér eperfa gyümölcsei
Fehér eperfa
(Morus alba, Syn: -)
Drog levele (Mori folium), az ágvég (Mori ramulus), termése (Mori fructus) ,
Más neve(i): fehér eper

A fehér eperfa, a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába, az eperfák nemzetségébe tartozó faj, a fekete eperfa rokona.

Tartalmaz:→ '


Tartalmaz:→ A fehér eperfa hatóanyagai fitoszterolok, ekdiszteroidok, triterpének, flavonoidok, cserzőanyagok, kalkonok, fahéjsav, stilbén származékok, benzofenonok. A gyümölcsben kimutattak még aminosavakat, iminocukrokat és glikoproteinket is.
Gyógyhatása(i): A gyökérkéreg fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. - Gyümölcse rák ellenes, antivirális és antibakteriális hatású. - Levele vércukorszint csökkentő, antidiabetikus hatású, izomerő fokozó. - A tradicionális távol keleti gyógyászatban a leveléből készült teát megfázás, köhögés, szájüregi betegségek, szemgyulladás esetén, tejelválasztás fokozására; az ágak főzetét reumára, a gyökérkéreg főzetét köhögés ellen, ödéma- és gyulladáscsökkentőként, lázcsillapításra, diabétesz kezelésére, hashajtóként, féreghajtóként; a termést székrekedés esetén alkalmazzák.


Felhasználjuk:Termése kellemes ízű, nyersen is fogyasztható. Éretlenül kesernyés, megérve mézédes. Csak az érett szemeket érdemes leszedni akkor, amikor szinte már maguktól elválnak a fától. Az éretlen, ezért élvezhetetlen szemeket ezzel szemben erővel kell letépni. Másik lehetőség a szedésre a fa alá kiterített fólia, melyre az érett szemek maguktól lepotyognak, ezt rázással lehet elősegíteni. Leszedés után rövid időn belül el kell fogyasztani, mert a szemek pár órán belül megpuhulnak és erjedni kezdenek. Befőtt, lekvár, szósz, gyümölcsleves, turmix, jégkrém és pálinka is készíthető belőle.


Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Fehér eperfa


A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér eperfa témájú médiaállományokat.