Növények/Növények gyógyhatása/V/Vörösmoszatok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2009 bájt

Növények gyógyhatása

Vörösmoszatok

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]


Vörösmoszatok
(Rhodophyta, Syn:-)
(Drog(ok):' ')
Más neve(i): -


A vörösmoszatok (Rhodophyta) a növények országába, azon belül a vörös színtestű növények alországába tartozó törzs. Korábban a protiszták országának törzseként tartották számon. Közös sajátosságuk a zöld színanyagot, a klorofillt elnyomó vörös színanyagok jelenléte.


Tartalmaz:agaróz és agaropektin.
Gyógyhatása(i): Enyhe hashajtóként (laxans), gyógyszertechnológiában emulzió-, tabletta-, kenőcs előállítás során, vagy laboratóriumi táptalaj (agaragar) készítéséhez. A Porphyra fajokat (elsősorban a Kelet-Ázsiában) magas fehérje-, vitamin-, és jódtartalmuk miatt élelmiszerként termesztik.
A moszatoknak egy lemezes korong alakú rögzítőkészüléke van, amelyből 8–15 cm magas, agancsszerűen elágazó, lemezes teleptestet nevel, amely szívós és rugalmas. Színe többnyire bíborvörös, de a napsütés hatására kifakul, zöldes, fehéres árnyalatot kap. Szerkezete sajátságosan kocsonyás, két-kétágúan vagy szárnyasan elágaznak.


Felhasználjuk:Fiatal lemezeit tavasszal gyűjtik, majd megszárítják. A moszatból egy kocsonyás anyag, a karragenát, avagy gyöngyzuzmó, valamint az ugyancsak kocsonyás anyag, az agar-agar is kivonható. Az ír moszat ásványi sókban és vitaminokban gazdag, vörös színanyagát felhasználják természetes színezékként. Sörfőzéshez is használják. Használata tisztább sörlét eredményez.[
Vörösmoszatok elenjavallat: -


Nyíl.gif Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Vörösmoszatok


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vörösmoszatok témájú médiaállományokat.