Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/T/Tehénborsó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2757 bájt

Növények gyógyhatása

Tehénborsó

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Tehénborsó
Tehénborsó
(Vigna sinensis, Syn: Vigna unguiculata subsp. unguiculata)
Más neve(i): homokibab, tehénbab, kínai bab, szembab, homoki bab, csicseri bab, csicseri borsó

Hazája K-Ázsia, ahol termesztése tovább terjedt D-Ázsiába és Afrikába. 90-140 napos tenyészidőszaka alatt 3-5 t/ha szárazanyag előállítására és 100-150 kg/h N fixálására képes. A 8 hét alatt akár 2 méter mélyre lenyúló karógyökér lazítja a talajt és segít a növénynek túlélni a szárazabb időszakokat.

A levelein és a száron lévő pórusok virágon kívüli (extraflorális) nektáriumokat bocsátanak ki, aminek köszönhetően a tehénborsó nemcsak virágzáskor vonzza a hasznos rovarokat, hanem már az előtte lévő periódusokban is. A darazsak, méhek, hangyák és katicabogarak különösen kedvelik.

A lucernánál és a hereféléknél jobban tolerálja a savanyú talajokat, az 5,0-5,5-ös pH nem jelent problémát számára. Hatékony N-hasznosításának köszönhetően az egyik legjobb pozitív nitrogénmérleggel rendelkezik, ezért alkalmazható nitrogénigényes őszi kultúrák előtt is.


Tartalmaz:→
Felhasználható része(i): Melegigényes, szárazságtűrő, kúszó szárú, egyéves növény, néhol nálunk is termesztik.

Termesztése sokban hasonlít a szójánál alkalmazott technológiára: vetése április végétől június közepéig ajánlott főnövényként. Amennyiben takarónövényként szeretnénk alkalmazni, az őszi kalászosok betakarítás után minél hamarabb (2-3 napon belül) érdemes elvetni – ebben az esetben még a vegetatív fázisban fogja érni a téli fagy. Az ajánlott vetésmélység 2-5 cm, monokultúrás magnormája 30-60 kg/ha. Rövid tenyészidejű keverékek esetén pohánkával, középhosszú mixekben szudánifű, cirokkal és kölesfélékkel kombinálható.

Gyógyhatása(i): Kiemelkedő nitrogénkötő képessége, a hasznos rovarok vonzása és nematosztatikus hatása miatt kiváló alkotóeleme lehet a júliusban vetett takarónövény-keverékeknek. Fehérjében és rostban gazdag magja étkezésre is alkalmas, a belőle készült őrlemény, liszt adalékként lehet hasznos.


Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Tehénborsó


A Wikimédia Commons tartalmaz Tehénborsó témájú médiaállományokat.