Növények/Növények gyógyhatása/T/Taró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1552 bájt

Növények gyógyhatása

Taró

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Taró


Taró
(Colocasia esculenta, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): táró


A taró a kontyvirágfélék családjába és a kolokázia nemzetségbe sorolt lágyszárú növény. Honos a trópusi Ázsiában. Trópusokon termesztik.


Tartalmaz:→ toxikus szaponinok, rhizómában sok keményítő
Gyógyhatása(i): gyökértörzse gazdag keményítőben, táplálék. Herba inszekticid, reumaellenes, levelek és termés rubefaciens, az egész növény Brazíliában anthelminticum. A gumó sok keményítőt, de bőségesen oxálsavat is tartalmaz, és csak főzés vagy sütés után válik élvezhetővé.


Felhasználjuk:Elsősorban tápanyagban dús gyökértörzsét, a táró-krumplit fogyasztják. Főzik vagy sütik, körítésként, főzelékként egyaránt elkészíthető, és lisztnek is feldolgozható. Fiatal leveleit és torzsavirágzatát is fogyasztják, a húsos levélnyele hasonlít a rebarbarákhoz (Rheum). Levelét aszalják, ez a buddhista kolostorok vegetáriánus konyhájának egyik alapanyaga.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Taró


A Wikimédia Commons tartalmaz Taró témájú médiaállományokat.