Növények/Növények gyógyhatása/Sz/Szenna

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1370 bájt

Növények

Szenna

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Szenna


Szenna
(Cassia acutifolia, Syn: -)
(Drog(ok):Sennae folium, )
Más neve(i): -

A Szenna (Senna) a hüvelyesek rendjébe, pillangósvirágúak családjába tartozó növénynemzetség. Körülbelül 250 fajt sorolnak ide.

Tartalmaz
- oximetil-antrachinon, szennozid A, B, C, D; (katartinsav, rein, alveomadin, izorhamnetin és gyanták keveréke)
Gyógyhatása(i): Az antranol-glikozidok ún. prodrugok, az aktív hatóanyag, az emodin a colonban a bélbaktériumok hatására keletkezik, így a hatása a vastagbélre korlátozódik. - Ezek a vegyületek gátolják a víz és az elektrolitok felszívódását, fokozzák a nyálkahártya permeabilitását és a bélmozgást. A nátrium és vízvisszaszívás csökkenése a bélrendszer Na+-K+-ATP-áz gátlásának a következménye.


Felhasználjuk: hashajtó
Szenna ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Szenna


A Wikimédia Commons tartalmaz Szenna témájú médiaállományokat.