Növények/Növények gyógyhatása/Sz/Szapora zsombor

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1943 bájt

Növények gyógyhatása

Szapora zsombor

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Szapora zsombor


Szapora zsombor
(Sisymbrium officinale, Syn: -)
(Drog(ok):Sisymbrii herba , Erysimi herba )
Más neve(i): orvosi zsombor


A szapora zsombor a kétszikűek osztályába ezen belül a keresztesvirágúak rendjébe és a káposztafélék családjába tartozó faj. Honos Európában, É-Afrikában, Ázsia mérsékelt égövi részein. Egyéves vagy éttelelő egyéves, 0,3-0,6 m magas. Nálunk ruderális gyomtársulásokban gyakori.


Tartalmaz:→ illóolaj (glikozinolát, alkil-izotiocianátok)
Gyógyhatása(i): népgyógyászatban gégepanaszokban, hurutokban, húgyúti és vesekőpanaszok esetén. Az orvosi zsombor illóolajában található kéntartalmú vegyületek reflextevékenységet váltanak ki, ami a felső légutakra (hörgőkre) kifejtett váladékelválasztó hatásban nyilvánul meg. Köptető és nyáloldó, illetve köhögés-csillapító.


Felhasználjuk:Az orvosi zsombort az afónia (a hang többé-kevésbé teljes elvesztése) kezelésére használják. Hatékonyságát a rekedtség leküzdésében, valamint a gégehuruttal és a torokgyulladással járó kellemetlen érzések csillapításában is bizonyította. A légutak gyulladása esetén szintén javallott. A homeopátia is felhasználja.
Ellenjavallat: A zsombor alkalmazása gyermekek esetében nem ajánlott. Túladagolása felnőtteknél a szívritmus lassulását, vagy más ritmuszavarokat idézhet elő.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Szapora zsombor


A Wikimédia Commons tartalmaz Szapora zsombor témájú médiaállományokat.