Növények/Növények gyógyhatása/Sz/Szőrös nyírfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2316 bájt

Növények

Szőrös nyírfa

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Molyhos nyír


Szőrös nyírfa
(Betula pubescens, Syn: -)
(Drog(ok): |Betulae cortex, Betulae gemma, Betulae pix, Betulae folium (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)
| Betulae aetheroleum, Betulae gemmae aetheroleum  | {{{3}}} |  |  |   )

Más neve(i): Molyhos nyír vagy lápi nyír.

A bükkfavirágúak rendjébe, ezen belül a nyírfafélék családjába tartozó fafaj. Honos Európában, a közönséges nyír a mérsékelt égövi Ázsiában és É-Afrikában, a szőrös nyír inkább Európán kívül a Kaukázusban és Szibériában. Sokfelé elterjedt mindkettő. Magyarországon a közönséges nyír savanyú talajú lomberdőkben gyakran társulás alkotó, termesztik is. A szőrös nyír tőzegmohás, lápos termőhelyeken fordul elő, de védett. Más országban erről is gyűjtenek levelet. Májusban, júniusban szedik az üde zöld leveleket, árnyékban, szellős helyen szárítják (beszáradás 5:1).


Tartalmaz:→ 1,5-3% flavonoid (hiperozid, kvercitrin, miricetin-galaktozid), rügyben még lipidoldékony flavonoid-metiléterek. 0,1% körül illóolaj (főként szeszkviterpén-oxid) mellett a levélben még leucoanthocyanidinek, fenolsavak (klorogénsav), gyanta. A levél, kéreg és rügy alkalmas illóolaj-előállításra, a fából kátrányt állítanak elő.
Gyógyhatása(i): (diureticum), vese- és húgyúti fertőzésekben kiegészítő drog, köszvény- és reumaellenes, tavaszi méregtelenítő kúrára és vesekőhajtóként is használják népgyógyászati tapasztalatok szerint.

Külsőleg készítményei hajhullás gátlók. Nyírfakátrányt a bőrgyógyászatban használják (antiparasitikus, keratolitikus, viszketést csillapító rühesség, pruritus, psoriasis vagy krónikus ekcéma esetén).


Felhasználjuk:'
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Szőrös nyírfa


A Wikimédia Commons tartalmaz Szőrös nyírfa témájú médiaállományokat.