Növények/Növények gyógyhatása/S/Sudár kankalin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2001 bájt

Növények

Sudár kankalin

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Sudár kankalin
(Primula elatior, Syn: -)
Drog Primulae radix et rhizoma,

(Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)

Más neve(i): -

Honos Kaukázusban, Ny-Ázsiában, Szibériában, Európában. Évelő lágyszárú. Bükkben, Mátrában, Börzsönyben, bükkösökben ritka, hegyvidéki faj. Védett. A sugárkankalin elegyes lomblevelű erdők, főleg bükkösök, szurdokerdők és ligetek, cserjések lakója. A magashegyi réteken, 2400 méter magasságig is megtalálható. Az üde, nyirkos, tápanyagban gazdag, humuszos, lazább vályogtalajokat kedveli.

A virágzási ideje április-május között van. Magyarországon védett. Eszmei értéke 10 000-, Ft.


Tartalmaz:→ gyökérben és gyökértörzsben 3-12% olean-típusú triterpén-szaponin, virágdrogokban és herbában kb. 2%, fő komponens a primulaszaponin 1 és 2, P. elatiorban a protoprimulagenin A hiányzik, egyéb szaponin aglikonok még anagalligenin, priverogenin B, továbbá kevés cserzőanyag a gyökérzetben. A virágdrogban kb. 3% flavonoid (összetételük a különböző fajokban más)
Gyógyhatása(i): secretomotoricus és secretolyticus hatása miatt expectorans bronchitisben, felső légúti hurutokban, népgyógyászatban még asthmatikus, köszvényes és neuralgikus panaszok esetében is. A többi drog fő hatása is secretolyticus és expectorans, ezen kívül népgyógyászatban idegi eredetű fejfájás és szívgyengeség ellen.


Felhasználjuk:'
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Sudár kankalin


A Wikimédia Commons tartalmaz Sudár kankalin témájú médiaállományokat.