Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/S/Sudár kankalin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2115 bájt

Növények gyógyhatása

Sudár kankalin

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsokSudár kankalin
(Primula elatior, Syn: -)
Drog Primulae radix et rhizoma,

(Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)

Más neve(i): -
Magyarországon védett. Eszmei értéke 10 000-, Ft.
Honos Kaukázusban, Ny-Ázsiában, Szibériában, Európában. Évelő lágyszárú. Bükkben, Mátrában, Börzsönyben, bükkösökben ritka, hegyvidéki faj. Védett.
A sugárkankalin elegyes lomblevelű erdők, főleg bükkösök, szurdokerdők és ligetek, cserjések lakója. A magashegyi réteken, 2400 méter magasságig is megtalálható. Az üde, nyirkos, tápanyagban gazdag, humuszos, lazább vályogtalajokat kedveli.
A virágzási ideje április-május között van.


Tartalmaz:→ gyökérben és gyökértörzsben 3-12% olean-típusú triterpén-szaponin, virágdrogokban és herbában kb. 2%, fő komponens a primulaszaponin 1 és 2, P. elatiorban a protoprimulagenin A hiányzik, egyéb szaponin aglikonok még anagalligenin, priverogenin B, továbbá kevés cserzőanyag a gyökérzetben. A virágdrogban kb. 3% flavonoid (összetételük a különböző fajokban más)
Gyógyhatása(i): secretomotoricus és secretolyticus hatása miatt expectorans bronchitisben, felső légúti hurutokban, népgyógyászatban még asztmás (asthmatikus), köszvényes és idegfájdalmi (neuralgikus) panaszok esetében is. A többi drog fő hatása is sejteket oldó (secretolyticus) és köptető (expectorans), ezen kívül népgyógyászatban idegi eredetű fejfájás és szívgyengeség ellen.


Felhasználjuk:'
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Sudár kankalin
A Wikimédia Commons tartalmaz Sudár kankalin témájú médiaállományokat.