Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/S/Seprűzanót

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2619 bájt

Növények gyógyhatása

Seprűzanót

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Seprűzanót


Seprűzanót
(Cytisus scoparius, Syn: Sarothamnus scoparius)
Drog Scoparii herba ~ Spartii scoparii herba, Spartii flos ~ Cytisi scoparii flos,
Más neve(i): seprőzanót


A seprűzanót a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjának Faboideae alcsaládjába tartozó évelő cserje. Magyarországon az ország nyugati területeinek savanyú talajain őshonos.
Természetes elterjedési területén kívül egyes helyeken inváziós fajjá vált. Sokszor cserjéseket alkot.


Tartalmaz:→ 0,5-1,5% kinolizidin alkaloid (spartein, oxospartein, lupanin, hidroxi-lupanin), piridin alkaloid (ammodendrin), flavonoid-glikozid (spireosid, scoparosid, scoparin), izoflavon-glikozid (genistosid), fenetilaminok (epinin, dopa, metiloxityramin stb.)
Gyógyhatása(i): A virágban található flavonoidoknak vizelethajtó hatásuk van, amelyek elősegítik a kloridok kiürülését. A szpartein nyugtató hatást gyakorol az idegrendszerre és szabályozza a szívritmust. A tiramin érösszehúzó tulajdonságú; így a zanót alapú gyógykészítmények kedvezően hatnak a vérkeringésre. Alkaloidtartalmán alapuló hatása miatt szív- és érrendszeri panaszok, alacsony vérnyomás, visszérbetegség kezelésére használható, bizonytalan szparteintartalma miatt felhasználása inkább csak késztermékekben ajánlott. (izolált spartein antiarrythmiás szer (orvosi ellenőrzéssel).


Felhasználjuk:A homeopátiában szívritmuszavar, szívgyengeség, bőrbetegségek kezelésére használatos.
Ellenjavallat: A seprűzanót mérgező hatását a szpartein okozta (ennek mértéke a növény különböző részeiben változó): túladagoláskor előfordulhat hányás, szédülés, szívdobogásérzet, ezért csak az orvos által javasolt gyógykészítményeket használja! A seprűzanót használata nem ajánlott terhesség idején vagy magas vérnyomásban szenvedőknél. Ezenkívül a tiramin egyes antidepresszáns gyógyszerek szedése mellett veszélyes vérnyomásemelkedést okozhat.


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Seprűzanót
A Wikimédia Commons tartalmaz Seprűzanót témájú médiaállományokat.