Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/S/Sárga tárnics

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2106 bájt

Növények gyógyhatása

Sárga tárnics

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Sárga tárnics


Sárga tárnics
(Gentiana lutea, Syn: )
Drog Gentianae radix et rhizoma, (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): -


A sárga tárnics a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a tárnicsfélék családjába tartozó faj. Honos Európában, Ny-Ázsiában. K-Ázsiában honosak is vannak. Magyarországon élő fajok védettek. A védettsége miatt ez sem gyűjthető. Termesztésbe vonható, ahol az adottságok megfelelőek, agrotechnikája ismert.


Tartalmaz:→ {{{1}}}
Gyógyhatása(i): keserű-anyag, étvágyjavító (amarum) dyspepsia, hypoaciditas esetén. az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum), erősítő hatású (roborans), epehajtó, epehólyag kiürülést serkentő, az epefolyást elősegítő és fokozó (cholagogum).


Felhasználjuk: Serkentő hatású, keserű növény, amelyet gyomorbántalmak, renyhe emésztés és étvágytalanság esetén használnak. Étvágygerjesztő hatása miatt régóta az aperitif likőrök alkotórésze.
Ellenjavallat: Jóllehet a sárga tárnics ártalmatlan növény, esetenként az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat. Ellenjavallt gyomor- és nyombélfekély esetén. Mivel könnyen összetéveszthető a fehér zászpával (Veratrum album), a begyűjtést szakemberre kell bízni, ugyanis a fehér zászpa mérgező!


Lásd még: A növényről Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Sárga tárnics
A Wikimédia Commons tartalmaz Sárga tárnics témájú médiaállományokat.