Növények/Növények gyógyhatása/R/Réti palástfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1852 bájt

Növények gyógyhatása

Réti palástfű

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Réti palástfű
Virágai
Réti palástfű
(Alchemilla xanthochlora, Syn: Alchemilla vulgaris)
(Drog(ok):Alchemillae herba (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.), )
Más neve(i): -


A réti palástfű a kétszikűek osztályába, az Alchemilla nemzetségébe, ezen belül a rózsafélék családjába tartozó faj. Honos Európában, É-Amerikában, Ázsiában. A Ny-Dunántúlon lápréten és magas kórós társulásban ritka. Védett, a drogot importáljuk.


Tartalmaz
- 6-8% cserzőanyag, dimer ellagitannin agrimoniin és laevigatin, pedunculagin, kb. 2% flavonoid
Gyógyhatása(i): A népi gyógyászatban a méh, szülés előtti és utáni erősítésére, menstruációs zavarokra, valamint a változás korának panaszaira alkalmazták. Mint sebgyógyítót is nagy becsben tartották. Megelőzi a rák okozta sejtkárosodást, és lassítja az öregedést, véd a szabad-gyökök káros hatása ellen és segíti az immunrendszert, zsiradék romlását, avasodását gátolják, vagy késlelteti (antioxidáns), Véd a mutagén (mutációt, áttételesen rákot okozó) hatásával szemben (antimutagén), összehúzó hatású (adstringens), diarrhoea esetén, (menorrhoea kezelésére főleg népgyógyászati tapasztalatok szerint).
Réti palástfű ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Réti palástfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Réti palástfű témájú médiaállományokat.

-->