Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/P/Puszpáng

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1673 bájt

Növények gyógyhatása

Puszpáng

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Puszpáng


Puszpáng
(Buxus sempervirens, Syn: -)
Drog Buxi sempervirentis folium,
Más neve(i): -


A puszpáng a puszpángfélék családjába tartozó faj. Honos Európában, Ny-Ázsiában, Kaukázusban, É-Afrikában. Nálunk is gyakori sövénynek való, bokros dísznövény, különösen temetőkben fordul elő.


Tartalmaz:→ alkaloid buxin, parabuxin, buxinidin, parabuxinidin, buxinamin (ma ezeket a szteroid alkaloidokat nagy betűjelekkel különböztetik meg (pl. A-tól N-ig) így pl.: alkaloid A (cyclobuxin D)
Gyógyhatása(i): az alkaloidok közül számos szívre ható, de citotoxikusak. Köszvény, reuma vagy maláriás betegség esetén óvatosan adagolandók készítményei.


Felhasználjuk:Az örökzöld puszpángnak sok nemesített fajtája van. Kerti növényként formára is nyírható alakzatok vagy sövények alakíthatók belőle. Faanyaga értékes, pl. fúvós hangszerek és fametszetek készítésére használják. A homeopátia is felhasználja.
Ellenjavallat: Laxativumként sem biztonságos.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Puszpáng


A Wikimédia Commons tartalmaz Puszpáng témájú médiaállományokat.