Növények/Növények gyógyhatása/P/Papsajtmályva

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1732 bájt

Növények gyógyhatása

Papsajtmályva

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

[[Kép:|thumb|200px|right|Papsajtmályva]]

Papsajtmályva
(Malva neglecta, Syn: -)
Drog Malva neglecta folium,
Más neve(i): közönséges mályva, kereklevelű mályva vagy egyszerűen papsajt


A papsajtmályva, a mályva nemzetségbe tartozó növényfaj. Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában honos, gyomos társulásokban világszerte elterjedt.

A félárnyékos és napsütéses élőhelyeket kedveli; nem túl igényes a talaj minőségével szemben, de a magas sótartalmú vagy nehézfémeket tartalmazó talajt nem viseli el. Zöldségként és gyógynövényként is felhasználják, de a talaj nitráttartalma feldúsulhat a levelekben.


Tartalmaz:→ A levelek és a virág nyálkaanyagokat, kis mennyiségben cseranyagokat tartalmaz. A levelek C-vitamint is tartalmaznak.
Gyógyhatása(i): A levelek, a fiatal hajtások és a magvak is fogyaszthatók. - Szárított leveleiből tea főzhető. - Cserzőanyagai összehúzó képességet kölcsönöznek neki. Egyébként az erdei mályva felhasználásával megegyezik. - Egy laboratóriumi vizsgálatban gyomorfekély ellen hatásosnak bizonyult.


Felhasználjuk: A leveleket akár nagyobb mennyiségben is felhasználhatjuk salátákba, vagy meg is főzhetők. Az éretlen magvak nyersen és főzve is ehetők. A termésnek sajtíze van.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről

Magyar Wikipédia: Papsajtmályva


A Wikimédia Commons tartalmaz Papsajtmályva témájú médiaállományokat.