Növények/Növények gyógyhatása/O/Ormányliliom

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2164 bájt

Növények gyógyhatása

Ormányliliom

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Ormányliliom


Ormányliliom
(Hypoxis rooperi, Syn: Hypoxis aurea)
(Drog(ok):Hypoxidis tuber, )
Más neve(i): -


Az ormányliliom (Hypoxis hemerocallidea vagy Hypoxis rooperi) a spárgavirágúak rendjébe, a Hypoxidaceae családba tartozó növényfaj. Honos Dél-Afrikában. Gumós rizómája (hagymája) van, a szárat körülölelő levelei örökzöldek. Júniustól novemberig virágzik, sárga virágai csillag alakúak.


Tartalmaz
- {{{1}}}
Gyógyhatása(i): A kutatások igazolták, hogy a hipoxidok gátolják a sejtosztódást, illetve -szaporodást. Az ormányliliom hagymájában lévő lignánszármazékok gombaölő, baktériumölő és a táplálékok hasznosulását gátló (antinutritív) hatásúak. A szterolok heterozidjai jótékony hatással vannak a prosztata-megnagyobbodásra. kivonatai, készítményei a prostaglandin-szintézis gátlása révén alkalmasak jóindulatú prostata hyperplasia és krónikus polyarthritis kezelésére.


Felhasználjuk:A növény kivonatát több európai országban a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére alkalmazzák. A citokróm P450-rendszerre kifejtett hatása miatt a retrovírusok elleni (így a HIV elleni) gyógyszer hatásosságát csökkentheti.
Ormányliliom ellenjavallat: Az eddigi klinikai kísérletek nem igazolták az ormányliliom mérgező hatását. Mivel azonban a növénnyel kapcsolatos kutatások még nem fejeződtek be, alkalmazása csak az orvos utasítása és folyamatos ellenőrzése mellett lehetséges!


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről ] Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Ormányliliom


A Wikimédia Commons tartalmaz Ormányliliom témájú médiaállományokat.