Növények/Növények gyógyhatása/O/Orleánfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2010 bájt

Növények gyógyhatása

Orleánfa

Orleánfa
Az orleánfa (Bixa orellana) magjai


Orleánfa
( Bixa orellana, Syn:-)
(Drog(ok):Bixa orellana semen ')
Más neve(i): Annatto


Az amerikai kontinens trópusi égövében és az Antillákon honos. Trópusokon termesztik.


Tartalmaz:A bokor magjaiban vörös pigment (orlean) van, orleánfa terméséből kivont piros színű élelmiszer-adalék az „annattó” (E160b, bixin).
Gyógyhatása(i): Antiszeptikus, levelének teája torok- és szájüreg-fertőtlenítő.


Felhasználjuk:Az annattót az orleánfa magját körülvevő piros gyümölcshúsból lehet kivonni. Felhasználják többek között Cheddar-sajtok, Leicester-sajtok, Brie-sajtok, margarinok, vajak, rizs és füstölt halak, valamint jégkrémek, fagylaltok színezéséhez, ételfestésre és ajakrúzsnak is használják
Orleánfa elenjavallat: Az annatto a természetes színezőanyagok között talán az egyetlen olyan, amely a mesterséges ételszínezékekkel összemérhetően sok allergiás esetért felelős. Mivel természetes eredetű, az annattót tartalmazó ételekre sokszor rákerül a „mesterséges színezéktől mentes” vagy „csak természetes anyagokat tartalmaz” felirat. Ez gyakran megtévesztheti az egyéb ételszínezékekre allergiás és emiatt alternatívákat kereső fogyasztókat. A bármilyen ételszínezékre érzékenyeknek lehetőség szerint kerülniük kell az annattót tartalmazó készítmények fogyasztását.


Nyíl.gif Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Orleánfa


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Orleánfa témájú médiaállományokat.