Növények/Növények gyógyhatása/O/Óriás narancs

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1513 bájt

Növények gyógyhatása

Óriás narancs

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Óriás citrancs
Óriás narancs
(Citrus maxima, Syn: -)
Drog Citrus maxima fruit,
Más neve(i): Pomelo, óriás citrancs


A rutafélék családjába tartozó, valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos, trópusokon és szubtrópusokon sokfelé termesztik, - déligyümölcs, 3-5 m magas fa.


Tartalmaz:→ kb. 0,8% illóolaj (pinen, sabinen, mircen, limonen, terpinen, octil-aldehid, nonil-aldehid, decil-aldehid, linalool)
Gyógyhatása(i): Az egészségre gyakorolt hatása, hogy serkenti a vérkeringést, és magas a C-vitamin-tartalma.


Felhasználjuk: Élelmiszer. A vastag héjból lekvárt is főznek. A kínai konyhában felhasználják a pomelo héját fűszerként vagy kandírozott formában. Dél-Kínában általában előszeretettel használják fel mindenféle citrusgyümölcsök héjait ízesítésre. A legismertebb hibridje a grépfrút, amelyet a naranccsal keresztezve hoztak létre. A likőripar, és az illatszeripar is felhasználja.
Ellenjavallat: -

Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Óriás narancs


A Wikimédia Commons tartalmaz Óriás narancs témájú médiaállományokat.