Növények/Növények gyógyhatása/K/Kerti mahónia

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1669 bájt

Növények gyógyhatása

Kerti mahónia

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Közönséges mahónia ⋅


Kerti mahónia
(Mahonia aquifolium, Syn: Berberis aquifolium)
(Drog(ok): |Mahoniae cortex | Mahoniae aquifolii radix | {{{3}}} | | | )
Más neve(i): Magyallevelű mahónia,


A kerti mahónia a boglárkavirágúak rendjének borbolyafélék családjába tartozó növénynemzetség. Mintegy 70 örökzöld cserje tartozik ide. A mahóniák Kelet-Ázsiában, a Himalájában, Észak- és Közép-Amerikában őshonosak.

Számos faja kedvelt kerti bokor, ezek mutatós örökzöld leveleik, ősszel, télen és kora tavasszal látható sárga virágaik és kék-fekete bogyóik miatt is népszerűek, így Magyarországon is gyakori, kerti díszcserje.
Tartalmaz:→ szár- és gyökérkérgében alkaloid (berberin, oxyacanthin, isocorydin, berbamin), cserzőanyag
Gyógyhatása(i): A gyökerét használjuk máj és vese problémák, reuma, székrekedés, húgyúti megbetegedések, fehérfolyás esetén. Jó vértisztító és használható még az ekcéma gyógyításában is. Gyógyászati hatása hasonló a borbolyáéhoz. A homeopátia is felhasználja.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kerti mahónia


A Wikimédia Commons tartalmaz Kerti mahónia témájú médiaállományokat.