Növények/Növények gyógyhatása/M/Mák

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3740 bájt

Növények gyógyhatása

Mák

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Kerti mák
Kerti mák


Mák
(Papaver somniferum, Syn: -)
(Drog(ok):Papaveris fructus, Papaveris semen, Papaveris folium , Opii pulvis normatus, Opium crudum) (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): -


A boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége. Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak. Általában fagytűrők. Honos Ny-Ázsiában, É-Afrikában, D-Európában. Mindenfelé elterjedt kultúrnövény. Magyarországon több fajtáját termesztik, köztük magas morfin tartalmúakat is (“morfinmákok”). Egyéves vagy ősszel elvethető, lágyszárú. A tavaszi mákfajták június közepén, az ősziek pedig májusban virágoznak. Kb. 8-10 cm-es kocsánnyal aratják le az érett máktokokat. Száraz állapotban külön választják a magokat és a termésfalat. Alacsony morfin tartalmú étkezési mákfajtákat is termesztenek. A dísznövényként nálunk is ismert P. bracteatum Lindl. a “tebainmák”. A mákszalma ipari feldolgozásának módszere világszabadalomként Kabay János büdszentmihályi gyógyszerész feltaláló nevéhez fűződik. Tevékenysége révén jött létre a korábbi Alkaloida Vegyészeti Gyár Tiszavasváron.

A mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít Magyarországon, azonban szigorúan szabályozott a termesztése. Saját részre 499 m²-ig termelhető alacsony ópium tartalmú mák, melynek ópium tartalma nem haladja meg a 0,06%-ot.[5] 500 m² felett és 0,06%-ot meghaladó ópium tartalmú fajta esetén (ipari mák), mindenki köteles bejelenteni és engedélyt kérelmezni a termesztéséhez a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Élelmezési és díszítő mák célú értékesítés esetén a NÉBIH-től is.


Tartalmaz
- opiumban (éretlen máktokból nyert, megszáradt, nyers vagy porított tejnedv) 25-30% alkaloid, az opium 9-17%-a morfin, a társalkaloidokon kívül szerves savak (pl. mekonsav, fumársav, tejsav). Magmentes száraz tokban és leveles “mákszalmában” szintén benzil-izokinolin alkaloidok (kb. 30 féle): 0,3-1,2% morfin, továbbá kodein, papaverin, narkotin. Magban 45-55% zsíros olaj (gazdag linol- és linolensavban)
Gyógyhatása(i): morfin erős fájdalomcsillapító, kábítószer, kodein és narkotin köhögéscsillapító, papaverin spasmolyticum. Akut fertőzéses hasmenés esetén Pulvis opii, Tinctura opii. Köptető, köhögéscsillapító a Pulvis opii et ipecacuanhae. Fájdalomcsillapító az Extractum opii és az Opium concentratum. Akut fertőzéses hasmenés esetén Pulvis opii, Tinctura opii. Köptető, köhögéscsillapító a Pulvis opii et ipecacuanhae. Fájdalomcsillapító az Extractum opii és az Opium concentratum.
Felhasználjuk:Gyógyszeripari úton nyerik ki e fő hatóanyagokat, további félszintézissel állítják elő az etilmorfint, hidrokodint és a tilos kábítószert, a diacetilmorfin heroint. Magból zsíros olaj nyerhető ki, a mag élelmiszer.
Mák ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Mák


A Wikimédia Commons tartalmaz Mák témájú médiaállományokat.