Gyógynövény/Gyógyhatása/L/Legyezőfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1828 bájt

Növények gyógyhatása

Legyezőfű

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Legyezőfű


Legyezőfű
(Filipendula ulmaria, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): -

A legyezőfű a rózsavirágúak rendjébe és a rózsafélék családjába tartozó nemzetség. Nemzetségcsoportjának az egyetlen nemzetsége.


Tartalmaz:→ 1,0-1,5% szalicilsav-származék, 0,5%-nyi flavonoid, glikozidok, cserzőanyagok és illóolaj
Gyógyhatása(i): A növény influenza és lázas állapot kezelésére javasolt, enyhíti a fej- és fogfájást, csillapítja a köszvény és a reuma okozta kisebb ízületi fájdalmakat. - Gyakran ajánlják a túlsúly okozta vizeletelválasztási zavarok kezelésére. A növény segít a sebek és fekélyek gyógyulásában is. - Gyulladáscsökkentő: lázcsillapító, izzasztó és fájdalomcsillapító. - Szív: támogatja a szívműködést, stabilizálja a ritmust, virágból készült teát elsősorban szív- és vesebetegségek ellen, illetve lázas betegségek esetén izzasztóként alkalmazzák. - Az aszpirin nevű gyógyszer alapanyaga. - Ezzel együtt sokfelé salátának fogyasztják. Németországban és Skandináviában virágait illatosítónak a méhsörbe és a borba keverik.


Felhasználjuk:'
Ellenjavallat: Szalicilátokra érzékenyeknél vagy gyomorfekélyeseknél alkalmazása ellenjavallt.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Legyezőfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Legyezőfű témájú médiaállományokat.