Növények/Növények gyógyhatása/K/Királydinnye

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2141 bájt

Növények gyógyhatása

Királydinnye

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Királydinnye
magjai


Királydinnye
(Tribulus terrestris , Syn: -)
(Drog(ok): |Tribuli fructus | | {{{3}}} | | | )
Más neve(i): -


A királydinnye a királydinnyefélék családjába tartozó, egynyári, kétszikű gyom-, és gyógynövény. Honos Mediterráneumban, Közép-Ázsiában, Indiai-szubkontinensen, Afrikában, Ausztráliában, kozmopolita. Egyéves lágyszárú, talajon szétterülő. Magyarországon a (Tribulus terrestris subsp. orientalis) elterjedtebb. A Dunántúlon ritkábban, az Alföld homokpuszta-gyepeiben gyakrabban fordul elő.


Tartalmaz:→ nyomokban alkaloid harmanok, szaponinok, flavonoidok, zsíros olaj, gyanta, nyomokban illóolaj
Gyógyhatása(i): A királydinnye népi gyógyászatban szórványosan alkalmazott gyógynövényként ismert: termését az ősi kínai népi gyógyászatban a libidó fokozására és a termékenység elősegítésére használták, természetes afrodiziákumként, de állítólag kedvező hatást fejt ki a szív- és érrendszerre is, a koleszterinszint csökkentésével. Jótékony hatásai vélhetően a benne fellehető zsíros olajokra, szaponinokra és flavonoidokra vezethetők vissza; a tesztoszteron-termelésre kifejtett állítólagos pozitív hatásait a kutatások eddig még nem erősítették meg. A népgyógyászatban vizelethajtó (diureticum), az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum), vágyserkentő (aphrodisiacum), a tejelválasztást fokozó (galactagogum), menstruációt megindító (emmenagogum) hatású.


Felhasználjuk:'


Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Királydinnye


A Wikimédia Commons tartalmaz Királydinnye témájú médiaállományokat.