Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kapokfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2796 bájt

Növények gyógyhatása

Kapokfa

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kapokfa, gyapotfa


Kapokfa
(Ceiba pentandra, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): gyapotfa vagy más néven Mafumeira, illetve kapokfa

Egy trópusi növény, a mályvavirágúak rendjéből és a mályvafélék családjából származik. Afrika, Amerika és Ázsia trópusi területein termesztik, értékes faanyagot, rostot és olajat szolgáltat.


Tartalmaz:→ A magokból olaj nyerhető, melyet szappan és műtrágya gyártásához használnak.
Gyógyhatása(i): Levele és kérge hasmenésgátló, külsőleg sebkezelésre alkalmas vérzéscsillapító. - A gyapotfa kérgéből tea készíthető, melyet vizelethajtóként, afrodiziákumként használnak, fejfájás és II-es típusú diabétesz kezelésére. - A kérgét adalékanyagként is használják hallucinogén Ayahuasca italok egyes változatainál.


Felhasználjuk: A vattaszerű rost nagyon könnyű, rendkívül gyúlékony és vízálló, ezért lebegni tud a víz felszínén is. - A rostok kinyerésének folyamata a gyümölcsből rendkívül munkaigényes és manuálisan történik. Nehéz szállá sodorni (cérnát vagy zsinórt készíteni belőle). - Elsősorban a gyapotból készült pamut helyettesítésére használják, párnák, ágybetétek (korábban), plüssjátékok, pl. játékmackók megtöltésére, kárpitozáshoz és szigeteléshez. - Korábban sokat használták mentőmellények és hasonló eszközök készítéséhez. - Jelenleg ezt a vattaszerű sumaúma-gyapjút vagy más néven kapokgyapjút a szintetikus anyagok váltották fel. - Az Amazonas folyó mentén a bennszülött indián törzsek ezt a rostot a fúvócső nyilainak körbetekeréséhez használták. A rostok tömítést hoztak létre a nyíl körül, amely lehetővé a nyíl kilövését. - A délkelet-ázsiai országokban a gyapotfa (Mafumeira) gyümölcsének héja és a magvai nagyobbak, rendkívül gyúlékonyak, ezért energiahordozóként használják. - Thaiföldön Tabán fainak nevezik. - A gyapotfát kereskedelmi célból termesztik Angolában, Ázsiában, elsősorban Java szigetén, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, Indonéziában és Dél-Amerikában. - A mézelő méhek számára a gyapotfa virágai jelentős nektár- és virágporforrásként szolgálnak.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kapokfa


A Wikimédia Commons tartalmaz Kapokfa témájú médiaállományokat.