Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kaliforniai-mák

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1831 bájt

Növények gyógyhatása

Kaliforniai-mák

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kaliforniai-mák


Kaliforniai-mák
(Eschscholtzia californica, Syn: -)
Drog Eschscholtziae herba,
Más neve(i): kaliforniai kakukkmák, kaliforniai mák, kaliforniai pipacs.

A kaliforniai mák a boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozó faj. Honos Kaliforniától Új-Mexikóig. Nálunk kertekben gyakori dísznövény, egyéves lágyszárú, terebélyesedő.


Tartalmaz:→ kb. 0,1% izokinolin alkaloid (fő típusok: allocryptopin, protopin)
Gyógyhatása(i): A növény alkaloidjai (kalifornidin, eszkolzin, protopin, allokriptopin) görcsoldó és enyhe fájdalomcsillapító hatásúak; a szárított virágos hajtásrészekből előállított gyógykészítmény segíti a gyorsabb elalvást és nyugodt alvást biztosít, enyhe fájdalomcsillapító és nyugtató, készítmények gyermekgyógyászati célra is. Belsőleg alkalmazva az alvászavarokat, különösen az elalvási nehézségeket enyhíti, és a túlterheltség okozta feszültség oldását segíti. Önmagában vagy macskagyökérrel, golgotavirággal és citromfűvel együtt használják. Nyugtató hatása mellett a gyermekek ágybavizelése ellen is hatásos. Az előírt adagolás betartása esetén mindeddig nem jelentkeztek nem várt, káros mellékhatások.


Felhasználjuk:'
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kaliforniai-mák


A Wikimédia Commons tartalmaz Kaliforniai-mák témájú médiaállományokat.