Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/K/Kínai gyömbér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2760 bájt

Növények gyógyhatása

Kínai gyömbér

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Kínai gyömbér


Kínai gyömbér
(Alpinia officinarum , Syn: lásd alább)
Drog Galangae rhizoma ,
Más neve(i): kencur, liliom-gyömbér, homoki gyömbér, galangál, galgant, galanga-gyökér, sziámi gyömbér, galganta.

A galanga vagy galangál három, egymáshoz igen hasonló, és közösen galangának nevezett növényfaj gyökeréből porított fűszer. Közösen sziámi, kínai, ill. thai gyömbérnek nevezzük őket a közönséges gyömbérhez (gyömbérhez) hasonló külsejük és ízük alapján (ez az íz valamivel kevésbé intenzív a gyömbérénél és kissé citrusos jellegű).

Főleg a curry és a thai levesek ízesítésére használják (a levesekben gyakran kókusztejjel). Kínában főleg Hiain szigetén kedvelik.

A három faj:

Nagy galanga ~ sziámi gyömbér,

(Alpinia galangal, Syn: Languas galanga, Languas galangal, avagy Galanga maioris)
Indonéziában és India egyes vidékein, Kínában, K-Ázsiában, Indokínában, Indiai-szubkontinensen, használatos. Malajziában, trópusokon termesztik is. A bőre narancsbarna, a belseje fakósárga vagy tejszínfehér.

Kis galanga

(Alpina officinarum, Syn: Languas officinarum, avagy Galanga minoris)
mindenfelé használják Hátsó-Indiában, de a kínai konyhába nem ment át. A nagy galangalnál kissé csípősebb; a belseje narancssárgás-pirosas, világospiros-sárga vagy vörösesbarna. Kencur, avagy "valódi galangal" néven is ismert.

Kaempferia galanga

(Kaempferia galanga, Syn: Kaempferia pandurata, avagy Galanga cardamomum)
mindenfelé használják Délkelet-Ázsiában, és gyakran összetévesztik a nagy galangallal. A bőre vörös, a belseje fehér, íze a nagy galangalénál kissé édeskésebb.


Tartalmaz:→ 0,5-1% illóolaj, melynek csípős szagát diarilheptanoid és fenilalkanon (8-gingerol) okozza. Mono- és szeszkviterpének, továbbá diterpén, flavonoid (pl. galangin), szterol, acetoxi-chavicol-acetát
Gyógyhatása(i): étvágyjavító, gyomorerősítő (stomachicum), az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum), az acetoxi-chavicol-acetát (kísérleti szinten tumorgátló), fűszer, és likőripari alapanyag.


Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Kínai gyömbér


A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai gyömbér témájú médiaállományokat.