Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/G/Gyöngyvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2374 bájt

Növények gyógyhatása

Gyöngyvirág

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Gyöngyvirág
termése
Gyöngyvirág
(Convallaria majalis , Syn: -)
Drog Convallaria herba ,
Más neve(i): május virág, májusi gyöngyvirág, kakukkvirág.
Tartalmaz:→ szívglikozidjai (konvallamarin), (convallatoxin) és szaponinjai
Rendkívül mérgező növény: rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak. Közepes mennyiségben belsőleges fogyasztása halálhoz vezet. Külsőleg ízületi bántalmak ellen használják, más anyagai szívgyógyszerek.
Gyógyhatása(i): E növényt napjainkban a gyógyszeriparban használják fel epilepszia, érelmeszesedés ellen – a már említett problémákon túl. - Jó szíverősítő, hashajtó, nyálkahártya nyugtató, tonizáló, szíverősítő és vizelethajtó. - Szívbillentyű-elégtelenség, ödéma esetén is ajánlott. Érdekes, hogy mérgező gázok ellenszereként is nyilvántartják. - Az illatos virágaiból nyert illóolajokat parfümök, kozmetikai szerek előállításához használják.


Felhasználjuk:Levél-teáját külsőleg ízületi bántalmaknál alkalmazható, valamint sebek gyógyításánál, s kiemelkedő tulajdonsága, hogy megelőzi a hegképződést. Az illatos virágaiból nyert illóolajokat parfümök, kozmetikai szerek előállításához használják.
Ellenjavallat: Belsőleges fogyasztása nem javasolt a mellékhatások miatt! - A gyöngyvirágnak a gyűszűvirághoz (Digitalis) hasonló hatása van a szívre, ezét csak orvosi javaslatra és ellenőrzése mellett alkalmazható. Nagy adagban mérgező: hastáji fájdalom és görcs, fejfájás, rendszertelen szívverés, égető fájdalom a szájban és torokban, hányingert, hányást, bénulást, levelekkel való érintkezés bőrgyulladást, túlzott nyáladzást, hallucinációt, hasmenést okozhat.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Gyöngyvirág


A Wikimédia Commons tartalmaz Gyöngyvirág témájú médiaállományokat.