Növények/Növények gyógyhatása/F/Francia levendula

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2304 bájt

Növények gyógyhatása

Francia levendula

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


közönséges levendula
Különböző levendulafajták


Francia levendula
(Lavandula officinalis, Syn: Lavandula angustifolia)
Drog Lavandulae flos, Lavandulae herba,
Más neve(i): közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula, orvosi levendula, szagos levendula, valódi levendula.

A magyar elnevezés a francia levendulára onnan eredhet, hogy az 1920-as években a Tihanyi-félsziget levendulatelepítéséhez Franciaországból rendelték a szaporítóanyagot. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drogjai a virág (Lavandulae flos) és a virágból préselt illóolaj (Lavandulae aetheroleum). Felhasználják még virágos hajtásait (Lavandulae herba) is, amely nem hivatalos drog. Számos nemesített kertészeti változata ismert.

Tartalmaz:→ linalil-acetát, linalool; továbbá kisebb mennyiségben borneol, kámfor, geraniol, citronellol, melyek mennyisége a környezeti tényezőktől függően változó. 1% illóolaj, csersav, keserűanyag
Gyógyhatása(i): A virágból készült teát nyugtatószerként, idegnyugtató, görcsoldó és étvágyjavító hatású, valamint gyomor- és bélpanaszok ellen használják. Fokozza az epeműködést.


Felhasználjuk:Nagy mennyiségben használja fel a kozmetikai és illatszeripar. Franciaországban több étrend-kiegészítő piacon van több mint 30 éve, amelyek levendulaolajat tartalmaznak és különböző illóolajakkal keverve kaphatók. 2009-től Németországban kapható illóolaj lágy kapszulázott kivitelben ideges nyugtalanság és szorongás enyhítésére. A szárított virágzatok csomóba kötve molyűző hatásúak. A kertben távol-tartja a levéltetveket a szomszédos növényektől.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Francia levendula


A Wikimédia Commons tartalmaz Francia levendula témájú médiaállományokat.