Növények/Növények gyógyhatása/F/Festő rezeda

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1714 bájt

Növények gyógyhatása

Festő rezeda

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Festő rezeda


Festő rezeda
(Reseda luteola, Syn: -)
(Drog(ok):Luteolae herba - Resedae luteolae herba, Luteolae radix)
Más neve(i): -


Honos DK- és DNy-Európában, É-Afrikában, Ny-Ázsiában, Indiai-szubkontinensen. Kétéves lágyszárú, a Középhegységben és a Dunántúlon nem gyakori, az Alföldön szórványos. Útszéli gyomtársulásokban (közönséges mindenhol a vadrezeda, a Reseda lutea, ez is felhasználható).


Tartalmaz
- flavonoid (luteolin, kevés apigenin, izorhamnetin, luteolosid, glükoluteolosid, kempferolglikozid stb.), glikozinolát glükobarbarin és fenil-oxazolidinthion bomlásterméke, a barbarin (a vadrezedában glikozinolát glükotropaeolin)
Gyógyhatása(i): népgyógyászatban diaphoreticum, (diureticum), anthelminticum, festőanyag.


Felhasználjuk:A rezedák nem csak mutatós növények, hanem nagyon illatosak is. Jellegzetes édes ambrózia illatú a viráguk. Illatanyagát felhasználják parfüm vagy pot-pourri készítéséhez. A Viktoriánus korban kedvelt légfrissítő volt ezért ablakokban és cserepekben is termesztették. A rómaiak altatóként és a sebek gyógyításában, mint gyógyszert alkalmazták.
Festő rezeda ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Festő rezeda


A Wikimédia Commons tartalmaz Festő rezeda témájú médiaállományokat.