Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/F/Festő rezeda

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1726 bájt

Növények gyógyhatása

Festő rezeda

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Festő rezeda


Festő rezeda
(Reseda luteola, Syn: -)
Drog Luteolae herba - Resedae luteolae herba,
Más neve(i): -


Honos DK- és DNy-Európában, É-Afrikában, Ny-Ázsiában, Indiai-szubkontinensen. Kétéves lágyszárú, a Középhegységben és a Dunántúlon nem gyakori, az Alföldön szórványos. Útszéli gyomtársulásokban (közönséges mindenhol a vadrezeda, a Reseda lutea, ez is felhasználható).


Tartalmaz:→ flavonoid (luteolin, kevés apigenin, izorhamnetin, luteolosid, glükoluteolosid, kempferolglikozid stb.), glikozinolát glükobarbarin és fenil-oxazolidinthion bomlásterméke, a barbarin (a vadrezedában glikozinolát glükotropaeolin)
Gyógyhatása(i): népgyógyászatban diaphoreticum, (diureticum), anthelminticum, festőanyag.


Felhasználjuk:A rezedák nem csak mutatós növények, hanem nagyon illatosak is. Jellegzetes édes ambrózia illatú a viráguk. Illatanyagát felhasználják parfüm vagy pot-pourri készítéséhez. A Viktoriánus korban kedvelt légfrissítő volt ezért ablakokban és cserepekben is termesztették. A rómaiak altatóként és a sebek gyógyításában, mint gyógyszert alkalmazták.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Festő rezeda


A Wikimédia Commons tartalmaz Festő rezeda témájú médiaállományokat.