Növények/Növények gyógyhatása/F/Fekete kökörcsin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2318 bájt

Növények gyógyhatása

Fekete kökörcsin

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin
(Pulsatilla pratensis subsp. nigricans, Syn: -)
(Drog(ok):Pulsatillae herba, )
Más neve(i): -

A fekete kökörcsin a boglárkafélék családjába tartozó mezei kökörcsin (Pulsatilla pratensis) egyik alfaja, illetve egyes szerzők szerint önálló faj (Pulsatilla nigricans). Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 10 000 Ft. Március–áprilisban virágzik. Gyakran nyílik együtt a tavaszi hériccsel és a leánykökörcsinnel. Szőrbóbitás magvait a szél messze röpíti, és azok árvalányhajéhoz hasonlóan, dugóhúzószerűen fúródnak a talajba. Magyarország több tájegységén megtalálható növényfaj, többek között a Cserhátban, a Jászságban, a Kisalföldön, a Keszthelyi-fennsíkon, a Pilisben, a Mátrában, valamint a Csombárdi-réten.


Tartalmaz
- protoanemonin, anemonin és származékai, szaponin, delphinidin- és pelargonidin-glikozid, kb. 5% tannin
Gyógyhatása(i): régebben ingerlékenységet csökkentő (sedativum) fájdalmas görcsök, neurosis, neuralgia, migrén esetén, a vizelet keletkezését és kiürítését fokozó (diureticum), izzadást kiváltó (diaphoreticum) rheuma és köszvény kezelésében. A népi gyógyászatban teájával az asztmatikus görcsöket csillapították, fejfájás enyhítésére itták. Vesebetegségek, köszvény, csúz gyógyítására ritkán még ma is használják.


Felhasználjuk: Gyógyítottak vele juhhimlőt, de alkalmazták festésre is. A homeopátia is felhasználja.


Fekete kökörcsin ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez Gyógytea Tanácsok

Magyar Wikipédia: Fekete kökörcsin


A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete kökörcsin témájú médiaállományokat.