Növények/Növények gyógyhatása/F/Fehér szantálfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1984 bájt

Növények gyógyhatása

Fehér szantálfa

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Fehér szantálfa


Fehér szantálfa
(Santalum album, Syn: -)
Drog Santali albi lignum,
Más neve(i): kelet-indiai szantálfa


A fehér szantálfa vagy () ázsiai eredetű, félparazita fa. Honos Indiai-szubkontinensen, Malajziában. 10-12 m magas, örökzöld. Termesztik.


Tartalmaz:→ farészben 3-6% illóolaj (kelet-indiaiban kb. 90% szeszkviterpén santalol, a többi geraniol, citronellol, terpineol, metilacetofenon, fenol, kínaiban kevesebb santalol, nyugat-indiaiban szeszkviterpén elemol, endesmol, agarofurán), 5-8% gyanta, cserzőanyag...
Gyógyhatása(i): A szantálfát vízhajtó hatása miatt alkalmazza a fitoterápia. A kínai orvostudomány szerint "enyhe, de pikáns ízű" és fájdalomcsillapító hatású. Egyébként szantalol tartalmának köszönhetően hatékony fertőtlenítő hatású a húgyúti fertőzésekben.


Felhasználjuk:A szantálfa illóolaját ősidők óta alkalmazták a gonorrhoea és a hólyaghurut gyógyítására. Manapság ez a szerepe háttérbe szorult, mert megjelentek az antibiotikumok, így a növényt a fitoterápiában mint vízhajtót használják, a vízvisszatartás kezelésében és az alsó végtagok ödémájának megszüntetésére. A kínai orvostudományban a gyomorfájdalmak és a migrén csillapítására alkalmazzák. Külsőleg használva a szantálfa különösképp hatékony a fogíny és a fogak éles fájdalmának csillapítására.

A homeopátia is felhasználja.

Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Fehér szantálfa


A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér szantálfa témájú médiaállományokat.