Növények/Növények gyógyhatása/F/Földimogyoró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1733 bájt

Növények gyógyhatása

Földimogyoró

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Földimogyoró


Földimogyoró
(Arachis hypogaea, Syn: -)
(Drog(ok):Arachidis semen, Arachidis oleum hydrogenatum, Arachidis oleum raffinatum ) (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): amerikaimogyoró


A kétszikűek osztályába a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Neve ellenére nem a mogyoró (Corylus) nemzetség faja, s a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak. Honos D-Amerikában, őse nem ismert. Indiában, Kínában, Afrikában, Amerikában és D-Európában sokfelé termesztik.

Tartalmaz
- zsíros olajat szolgáltat a mag (40-50%)
Gyógyhatása(i): magból étkezési csemegéket készítenek. Olajkinyerés után visszamaradt fehérje értékes takarmány. Zsíros olajat az élelmiszeripar mellett a gyógyszerészetben is használják.


Felhasználjuk:Felhasználása igen sokoldalú, akár liszt formájában, egészben pörkölve, sózva, vagy mézzel is fogyasztható. Olajpogácsája és lombja magas értékű állati takarmányként hasznosítható.
Földimogyoró ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Földimogyoró


A Wikimédia Commons tartalmaz Földimogyoró témájú médiaállományokat.