Gyógynövény/Gyógyhatása/F/Földimogyoró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1738 bájt

Növények gyógyhatása

Földimogyoró

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Földimogyoró


Földimogyoró
(Arachis hypogaea, Syn: -)
Drog Arachidis semen, (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): amerikaimogyoró


A kétszikűek osztályába a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Neve ellenére nem a mogyoró (Corylus) nemzetség faja, s a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak. Honos D-Amerikában, őse nem ismert. Indiában, Kínában, Afrikában, Amerikában és D-Európában sokfelé termesztik.

Tartalmaz:→ zsíros olajat szolgáltat a mag (40-50%)
Gyógyhatása(i): magból étkezési csemegéket készítenek. Olajkinyerés után visszamaradt fehérje értékes takarmány. Zsíros olajat az élelmiszeripar mellett a gyógyszerészetben is használják.


Felhasználjuk:Felhasználása igen sokoldalú, akár liszt formájában, egészben pörkölve, sózva, vagy mézzel is fogyasztható. Olajpogácsája és lombja magas értékű állati takarmányként hasznosítható.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Földimogyoró


A Wikimédia Commons tartalmaz Földimogyoró témájú médiaállományokat.