Növények/Növények gyógyhatása/E/Édes narancs

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2237 bájt

Növények gyógyhatása

Édes narancs

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Édes narancs
Gyümölcse
Virága


Édes narancs
(Citrus aurantium subsp. sinensis, Syn: Citrus sinensis, C. aurantium var. dulcis)
Drog Aurantii (dulcis) pericarpium (Ph. Hg. VII.), Neroli aetheroleum (Naphae aetheroleum) – virágból,
Más neve(i): -


Honos ÉK-Indiában, Kínában, mediterrán országokban, termesztik Olaszországban, Izraelben, Brazíliában, USA-ban és más szubtrópusi országokban.


Tartalmaz:→ 0,4-0,9% illóolaj (nem keserű), 90%-a limonen, továbbá citral, sinensal és alkilészterek, a kínai virágolajban (neroliolajban) kb. 40% linalool, 16% linalilanthranilát, kb. 10% limonen, 12% flavonoid (pl. naringenin)
Gyógyhatása(i): Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. - A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal, és flavonoidokkal. A benne levő limonén különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos.


Felhasználjuk: Nyers állapotában reszelve, de szárítva is használják. - Higiéniai szempontból fontos, hogy a felhasználás vagy szárítás megkezdése előtt alaposan tisztítsuk meg. - Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, valamint sütve készített szárnyas ételekhez, virágát illatszerek alapanyagául is használják. - Itt említjük meg a kürasszó kérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő, különleges narancsfajta héja. - Ebből készítik a "Curaçao" néven ismert likőrt (kürasszó-likőr) vagy a narancsos csokoládét is.
Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Édes narancs


A Wikimédia Commons tartalmaz Édes narancs témájú médiaállományokat.