Növények/Növények gyógyhatása/D/Dúsvirágú ökörfarkkóró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1591 bájt

Növények gyógyhatása

Dúsvirágú ökörfarkkóró

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Dúsvirágú ökörfarkkóró


Dúsvirágú ökörfarkkóró
(Verbascum thapsiforme, Syn: Verbascum densiflorum)
Drog Verbasci flos, Verbasci folium,
Más neve(i): -


A dúsvirágú ökörfarkkóró a kétszikűek osztályába, az ajakosvirágúak rendjébe és a görvélyfűfélék családjába tartozó faj. Honos Európában, Kaukázusban, Ny-Ázsiában. Kétéves lágyszárú. Dunántúli Középhegységben, ruderális társulásokban néha nagyobb mennyiségben található. Gyűjthető.


Tartalmaz:→ '
Gyógyhatása(i): A felső légutak hurutos, gyulladásos betegségeinél használják. A virágban található hatóanyagok csökkentik a köhögési ingert, fo­koz­zák az immunitást.


Felhasználjuk:Magas szárát régen gyantába és koromba mártották és fáklyaként világítottak vele. Az ókorban magját halászatkor alkalmazták. A bennük lévő szapoinok megakadályozzák a kopoltyús légzést, így a halak kénytelenek voltak feljönni a víz felszínére.
Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Dúsvirágú ökörfarkkóró


A Wikimédia Commons tartalmaz Dúsvirágú ökörfarkkóró témájú médiaállományokat.