Növények/Növények gyógyhatása/B/Borostyán

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2105 bájt

Növények gyógyhatása

Borostyán

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Közönséges borostyán
idős alak
Borostyán
(Hedera helix, Syn: -)
Drog Hederae helicis herba, (Ph. Eur., Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): borostyán


A borostyán az ernyősvirágzatúak rendjébe, ezen belül a zellerfélék családjába tartozó növénynemzetség. Fő elterjedési területe Európa, Észak-Afrika, Közép- és Kelet-Ázsia. Legismertebb faja a közönséges borostyán. A Soroksári Botanikus Kertben kb. 160 tagú gyűjteménye található, ez Magyarországon a legnagyobb élő borostyángyűjtemény. Kedvező környezetben (fákon, kőszirteken, falakon) 20–30 méteresre is megnő, de függőleges felület híján a talajt is beteríti. Magyarországon teljesen télálló, felhasználható árnyéki talajtakaróként, romok, fatörzsek, falak, kerítések befuttatására. Napos helyen ajánlott öntözni. Több száz évig is élhet jó adottságú területeken.

Tartalmaz:→ szaponinek, gyanta, hederin, organikus savak
Gyógyhatása(i): máj- és epekőbántalomban, idült hurut, angolkór esetén.
(Hederae herba főzete vonható ki!)


Felhasználjuk:Kedvelt dísznövény, számos változatát nemesítették ki, így például van sárga vagy sárga-fehér tarka levelű, lila szárú és lassan növekedő fajtája is.
Ellenjavallat: Drogja háziszerként nem használható, mert erős hatású. Allergiás reakciót válthat ki azon személyeknél, akik érzékenyek a falkarionolra.


Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea

Magyar Wikipédia: Borostyán


A Wikimédia Commons tartalmaz Borostyán témájú médiaállományokat.