Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/B/Búzavirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2030 bájt

Gyógynövény

Búzavirág

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Búzavirág
Búzavirág
(Centaurea cyanus, Syn: )
Drog Cyani flos,
Más neve(i): dődike, égi virág, gabonavirág, kék búzavirág, kékvirág, sukollat, vadpézsma, vetési csüküllő, imolya, kék konkoly.

A búzavirág. Dél-Európából származik, a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó egyéves gyom-, és gyógynövény.

Mint a gabona gyomnövénye, megművelt területeken fordul elő, különösen a búza- és rozsvetésekben, ma már csaknem az egész földkerekségen elterjedt.


Felhasználható része(i): szirom
A növény kék virágait gyűjtik, amely annál értékesebb, minél jobban sikerül megőrizni eredeti színét. A gömbös fészkes virágzatot letörik, és kosárba szedve szállítják, majd kitépik a „sziromleveleket”, melyeket árnyékos helyen szárítanak. A sziromleveleket napfényen nem szabad szárítani, mert a virágok elveszítik eredeti kék színüket, kifakulnak.


Tartalmaz:→ keserűanyagot, viaszt, cserző-és nyálkaanyagot
Gyógyhatása(i): Forrázatát külsőleg szemgyulladás borogatására, toroköblögetésre használják.


Felhasználjuk:Teáját magában nem fogyasztják, adalékként a drogját étvágyjavító, görcsoldó, erősítő teakeverékekhez adják.


Ellenjavallat: Teája csak más (étvágyjavító, görcsoldó, és erősítő) keverékek adalékaként adják!


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Búzavirág


A Wikimédia Commons tartalmaz Búzavirág témájú médiaállományokat.