Növények/Növények gyógyhatása/A/Ausztrál teafa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2515 bájt

Növények gyógyhatása

Ausztrál teafa

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok


Ausztrál teafa
(Melaleuca alternifolia, Syn: )
(Drog(ok): |Melaleuca folium | Melaleucae aetheroleum | {{{3}}} | | | )
(Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.) 
Más neve(i): -


Az ausztrál teafa észak-ausztráliai cserje, amely egy családba tartozik az olajos kajeputfával (M. leucadendra) és a széleslevelű teafával (M. viridiflora). Honos Ausztráliában. 3-6 m magas cserje vagy fa. Keskeny, csupasz, váltakozó állású levelei szárban helyezkednek el. A teafát illóolajáért termesztik egyéb fajokhoz – például a Leptospermum scopariumhoz (fehér teamirtusz), a Kunzea ericoideshez vagy a Baecka crassifoliához – hasonlóan.

Tartalmaz:→ levélben kb. 2% illóolaj. Illóolaj összetevői: kb. 40% terpinen-4-ol, 10% a-terpinen, 20% g-terpinen, terpineol, pinenek, myrcen, szeszkviterpének (aromadendren, viridifloren, cadinen)
Gyógyhatása(i): A teafa illóolaja baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen hatékony a Staphylococcus aureus baktérium, a gombák és a Trichomonas élősködő ellen. A kontinensen elsősorban fertőzésellenes, azon belül is a fül-orr-gége-, a légzőszervi, a bőr- és a húgyúti (colibacillosis) fertőzések elleni hatásáért alkalmazzák. A nőgyógyászatban is hatékony. Nagy-Britanniában számos fertőtlenítő-, sebtisztító szer alapanyaga. Az ausztrál törzsek a teafa áztatott levelével inhalálnak, így a meghűlés, a tüdőben kialakuló vérpangás, a nátha és az arcüreggyulladás gyógyítására használják.


Felhasználjuk:A teafa illóolaját influenza, orrnyálkahártya-, arcüreg- és torokgyulladás, valamint a külső női nemi szervek kezelésére javasolják. Hatásos mikózis (gombás bőrbetegség), elsősorban a láb gombásodása esetén. Fogkrémeknek is kedvelt összetevője. Illatszer- és kozmetikai ipar is felhasználja.
Ellenjavallat: Jóllehet a teafa illóolajának mindeddig semmilyen mérgező hatása nem ismeretes, belsőleg csak orvosi rendelvényre alkalmazható.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Ausztrál teafa


A Wikimédia Commons tartalmaz Ausztrál teafa témájú médiaállományokat.