Növények/Növények gyógyhatása/Ü/Ürömfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3362 bájt

Növények

Ürömfű

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Ürömfű, vagy ürömcserje
Ürömfű, vagy istenfa


Ürömfű
(Artemisia abrotanum, Syn: Artemisia elatior, Artemisia paniculata)
(Drog(ok): |Artemisia herba | | {{{3}}} | | | )
Más neve(i): Ciprusfű, ebruta, istenfű, istenfa, Isten fája, abrutüröm, ürömcserje, seprőruta, istenfácska.

100–120 cm magas, fásodó tövű, erős illatú félcserje. Már az ókorban epe- és májgyógyszert készítettek belőle. Közép- és Kelet-Európában – így Magyarországon is – temetőkben, kertekben dísznövényként vagy sövényként ültetik; gyakran kivadul. Hazája Kis-Ázsia és Európa déli része. A középkortól termesztik Európában. Fás tövű, dúsan elágazó, sallangos levelű ürömfaj, levélsallangja keskeny, szálas, virága sárgás, nálunk kertben és temetőben ősz felé virít. A zöldes-szürkés levelek kicsik, keskenyek és pihések. Kis virágai sárgák. Könnyen lehet szaporítani, tavasszal magról, ősszel dugványozással vagy a gyökereiről.

A szakemberek ezt a gyógynövényt az egyik legolcsóbb, ugyanakkor igen hatékony szernek tartják az immunrendszer erősítésére. Nem csak a természetgyógyászati tapasztalatok, hanem a legújabb kutatási eredmények is ezt igazolják. Ráadásul az istenfának vírusellenes hatást is tulajdonítanak. Apró, halványsárga virágai őszig nyílnak. Kesernyés ízét a benne lévő illóolajoknak, cser- és keserű-anyagoknak köszönheti.


Tartalmaz:→ abrotin, adenin, adenozin, alkoloidok, cserző anyagok, guanin, illóolaj, keserűanyag, koffeinsav, kolin, rutin, taninok, taninsav, thujon, umbelliferon
Gyógyhatása(i): Már az ókorban epe- és májgyógyszert készítettek belőle. - Hatóanyagai hasznosnak bizonyultak az epehólyag és epe kezelésében, továbbá segíti az emésztést, és a májfunkciókat is javítja. - Használják még a gyógyászatban, külsőleg a sebek borogatására, vagy a fagykárokat szenvedett bőrfelület kezelésére. Antiszeptikus, fertőtlenítő hatású és elpusztítja a bélférgeket, a leveleit más növényekkel keverve illatos fürdőt készíthetünk. A levélpép a bőrre kenve rovarriasztó. Főzete hajöblítőként a korpásodás ellenszere.


Felhasználjuk: Hatóanyagai hasznosnak bizonyultak az epehólyag és epe kezelésében, továbbá segíti az emésztést, és a májfunkciókat is javítja. - Használják még a gyógyászatban, külsőleg a sebek borogatására, vagy a fagykárokat szenvedett bőrfelület kezelésére.


Ellenjavallat: Pollenje az egyik legerősebb allergén. Kevesebb pollent termel, mint a parlagfű, és azzal ellentétben nem képes kaszálás után további virágzásra. Veszélyességét fokozza a hosszan tartó pollenszórás, ami júliustól októberig tart.


Lásd még: A növényről Natúr gyógytea

Magyar Wikipédia: Ürömfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Ürömfű témájú médiaállományokat.